'Drama in Italië'

Naast D66 wil ook ChristenUnie Zuid-Europa helpen: 'Marshallplan nodig'

31 maart 2020 09:29 Aangepast: 31 maart 2020 13:39
ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers. Beeld © Archieffoto ANP

De Europese Unie moet grootschalig hulp gaan bieden aan landen als Italië en Spanje, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. "Er moet nu een nieuw Marshallplan komen voor Zuid-Europa wat nu zo geteisterd is", zegt Gert-Jan Segers van regeringspartij ChristenUnie.

Segers verwijst naar het omvangrijke hulpplan, dat op initiatief van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marshall drie jaar na de Tweede Wereldoorlog in werking trad om Europa er bovenop te helpen.

Het zuiden vangt momenteel zeer zware klappen van het coronavirus. Italië en Spanje worden het hardst geraakt. Om de verspreiding van het virus in te dammen liggen grote delen van de economie stil, meer nog dan in Nederland.

In puin

"Italië is een drama. Dat land ligt in puin. De eerste boodschap zou wat mij betreft zijn: wij gaan jullie helpen", zei Segers gisteravond in het televisieprogramma Op1.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruzie in de EU: is Nederland onder de indruk van alle kritiek uit het zuiden?

Vorige week kwam het op de EU-top tot ruzie tussen de regeringsleiders: ze worden het niet eens over het snel inzetten van extra Europese miljarden om de coronacrisis te bestrijden. Italië, Spanje, Frankrijk en Portugal hebben flinke kritiek op Nederland.

Gebrek aan solidariteit

Een groot deel van de EU-lidstaten wil het Europese noodfonds met 410 miljard euro zonder de gebruikelijke strenge criteria inzetten om de coronacrisis te bestrijden. Nederland stelt samen met een aantal andere landen harde eisen om dit noodfonds in te zetten. Het gebrek aan solidariteit kan de EU op het spel zetten, waarschuwde daarop de Franse president Emmanuel Macron.

Jong, topfit en ernstig ziek door corona

Oud-waterpolokampioen Andrea Napoli (33) had nooit gedacht dat hij ernstig ziek zou kunnen worden.

Segers lijkt zich met zijn pleidooi te keren tegen de harde lijn van het kabinet. Ook D66 hekelt de Nederlandse opstelling. "Nederland is rijk geworden van de EU. Nu in heel Europa banen en inkomens op het spel staan door de coronacrisis mogen we onze vrienden niet laten stikken. Alleen samen redden we ons hieruit", twitterde D66-leider Rob Jetten eind vorige week.

Woede richting Nederland

Vanochtend heeft een groep Italiaanse politici in een ingezonden brief in de Frankfurter Allgemeine Zeitung hard uitgehaald naar Nederland. In de brief vragen ze om sympathie van de Duitsers.

"Nederland leidt een groep van landen die tegen het inzetten van het noodfonds zijn. Duitsland wil zich hier ook achter scharen. De Nederlandse houding getuigt van een gebrek aan ethische waarden en solidariteit. Het is deze solidariteit die ervoor gezorgd heeft dat de helft van de Duitse schulden na de Tweede Wereldoorlog is kwijtgescholden. Lieve Duitse vrienden, maak de juiste keuze."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore