'Niet passen bij partij'

DENK ontnam Kuzu fractievoorzitterschap in 2018 om buitenechtelijke affaire

30 maart 2020 20:42 Aangepast: 30 maart 2020 21:17
Tunahan Kuzu. Beeld © ANP

DENK heeft Tunahan Kuzu in 2018 tijdelijk het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer ontnomen vanwege een buitenechtelijke affaire. Zijn gedrag zou niet passen bij de kernwaarden van DENK, aldus de partij in een verklaring.

HP/De Tijd bericht deze week over de zaak. De betrokken vrouw laat in het artikel weten dat Kuzu zich na het beëindigen van de relatie schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Kuzu ontkent dat.

De affaire zou deze maand gebruikt zijn door onder anderen Kamerlid Selçuk Öztürk om druk te zetten op Kuzu om op te stappen. Die maakte vorig weekend plotseling bekend het fractievoorzitterschap neer te leggen vanwege de "impact" op zijn persoonlijk leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kuzu vertrok door grensoverschrijdende relatie met medewerkster'

Indringende gesprekken

Een woordvoerder van de partij wil niet ingaan op de vraag waarom in 2018 niet naar buiten is gebracht dat Kuzu zijn functie tijdelijk moest neerleggen vanwege zijn gedrag. Toen verklaarde DENK dat Kuzu lokale afdelingen ging helpen.

Ook op andere vragen wil de woordvoerder niet ingaan. Volgens de verklaring is de betrokken vrouw niet werkzaam geweest bij DENK. Ze zou in 2018 wel contact hebben gezocht met de partij waarna fractie en bestuur 'indringende gesprekken' voerden met Kuzu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kuzu stopt als DENK-partijleider: 'Afgelopen jaren waren rollercoaster'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore