Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Advies aan kabinet: verleng corona-maatregelen tot eind april, beperk toerisme in eigen land

Premier Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een eerdere persconferentie. (archieffoto) Beeld © ANP

Het kabinet moet de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus verlengen tot eind april/begin mei. Dat is het advies van het Outbreak Management Team, zeggen Haagse bronnen tegen RTL Nieuws. Ook moet het kabinet overwegen om toerisme in eigen land te beperken. Het kabinet bepaalt vandaag tijdens een crisisoverleg of die adviezen worden overgenomen.

Het Outbreak Management Team (OMT), bestaande uit zorgdeskundigen zoals medisch specialisten en het RIVM, is gisteren bij elkaar gekomen om het kabinet te adviseren. 

Persconferentie

Vandaag vergadert de ministeriële crisis-commissie over de maatregelen. Daarna geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie. Tijdens een speciale persconferentie worden de maatregelen bekendgemaakt. Die is vanavond live om 19.00 uur te volgen op RTL 4 en onze website.

Om 10.00 uur kun je bij RTL Z al kijken naar een persconferentie van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij geeft dan toelichting op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), het pakket aan maatregelen om 90 procent van het inkomen van werknemers aan te vullen.

De stream is afgelopen. Lees hier alle details over de NOW-regeling die Koolmees heeft bekendgemaakt: 90 procent loon doorbetaald, ook vakantiegeld en pensioenopbouw.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet gaat coronamaatregelen verlengen

Maatregelen verlengen

Haagse ingewijden meldden aan RTL Nieuws dat het OMT-team het kabinet adviseert om het maatregelenpakket dat oorspronkelijk tot 6 april zou duren, te verlengen tot eind april/begin mei. Dat het kabinet voor een verlenging gaat, is zeker, zo zeggen de ingewijden. De coronacrisis is allesbehalve voorbij en maatregelen blijven nodig om het aantal besmettingen te beperken. 

Het kabinet is vandaag van plan om met een concrete datum te komen. Kiest het kabinet inderdaad voor eind april/begin mei, dan is de vraag hoe men omgaat met de meivakantie.   

Advies: stop met binnenlandse vakanties

Volgens ingewijden adviseert het OMT het kabinet ook om te kijken naar een mogelijke, nieuwe maatregel: stoppen met binnenlandse vakantie-bewegingen. Toerisme in eigen land, zoals naar een camping of hotel, is nu niet verboden. Wel hebben burgemeesters in een noodverordening de mogelijkheid om campings te sluiten. 

Maar volgens ingewijden is het nog niet precies vastgesteld wat allemaal onder 'binnenlandse vakanties' valt. Alle campings zomaar sluiten is lastig, zo valt te horen, want er zijn ook parken die permanent bewoond worden. Sommige regio's hebben de stap zelf al gezet.

Ook in de provincie Zeeland zijn de regels voor toeristen aangescherpt. Recreatieparken, campings, hotels, bed and breakfasts en jachthavens zijn gesloten. Alle niet-Zeeuwen mogen 's nachts niet meer in de provincie overnachten. Dat is omdat de capaciteit in de zorg te beperkt is en om te voorkomen dat rondtrekkende toeristen het virus verder verspreiden.

Britse premier Johnson in video: 'Ik heb corona en ben in thuisisolatie'

02:11
Ook de Britse premier Boris Johnson heeft corona. Dat maakte hij vorige week bekend in een videoboodschap.
Bron: RTL Nieuws