Coronacrisis

Kabinet gaat coronamaatregelen verlengen

30 maart 2020 14:17 Aangepast: 30 maart 2020 15:08
Premier Mark Rutte Beeld © ANP

Het kabinet wil de coronamaatregelen die aanvankelijk tot 6 april gelden verlengen. Dat melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws. Hoelang de verlenging duurt, is niet bekend. De crisiscommissie van het kabinet hakt morgen de knoop door.

Het kabinet kiest voor verlenging, omdat de druk op de zorg te groot is. Extra maatregelen zijn hoogstwaarschijnlijk niet nodig, omdat de regels op dit moment goed worden nageleefd, is de indruk in Den Haag. 

Verlenging

Verlenging van de maatregelen betekent dus dat de scholen, horeca en restaurants langer gesloten blijven. Ook de regels voor 1,5-meter-afstand en het zoveel mogelijk thuisblijven zullen langer gaan gelden.

Een optie is de maatregelen te verlengen tot eind april of zelfs begin mei, aldus insiders. Onderwerp van gesprek is hoe men moet omgaan met de meivakantie voor scholen. 

Het kabinet wil morgen helderheid geven met een duidelijke datum. Bij de vraag hoe lang de maatregelen verlengd worden, worstelt het kabinet met het dilemma van duidelijkheid bieden op termijn naar mensen ook niet vroegtijdig alle hoop ontnemen. "Je moet voorkomen dat bijvoorbeeld ondernemers hun hoofd in de schoot gooien", meldt een ingewijde.

Morgen persconferentie

Vandaag zijn er op het Ministerie van Volksgezondheid de hele dag overleggen tussen specialisten en ambtenaren. Morgen worden de knopen definitief doorgehakt door de crisiscommissie van het kabinet.

Morgenavond om 19:00 uur maken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens een speciale persconferentie bekend wat er definitief is besloten. Die persconferentie is live te zien op RTL 4 en op onze site en app. 

RIVM

Vorige week toonde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zich voorzichtig optimistisch over het temperen van de onstuimige groei van de virusuitbraak. Maar zondag klonk het instituut weer somberder. Waarschijnlijk stromen de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen toch sneller vol dan verwacht.

Deze maatregelen worden verlengd:

  • Scholen en kroegen dicht: De scholen en horeca zouden tot 6 april dichtblijven. Dat wordt dus verlengd. Dat geldt ook voor horeca en restaurants.

  • Evenementen: Evenementen zonder vergunning waren verboden tot 6 april. Ook dat wordt nu verlengd. Evenementen met een vergunning waren al verboden tot 1 juni. 

  • Blijf zoveel mogelijk thuis: Verder is het dringende advies, blijf zoveel mogelijk thuis en werk als het mogelijk is vanuit huis. Als je klachten hebt, moet je sowieso binnen blijven.

  • Doe in je eentje boodschappen: Ga je boodschappen doen? Doe die dan zoveel mogelijk in je eentje en niet met het hele gezin. 

  • Buiten spelen: Kinderen kunnen nog met elkaar blijven spelen buiten. Maar ouders moeten zo veel mogelijk binnen blijven. 

  • Kappers en schoonheidsspecialisten:  Voor hen en andere personen in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt dat zij hun vak niet mogen uitoefenen. Ook dat gold tot 6 april en die maatregel wordt dus ook verlengd. Voor fysiotherapeuten geldt dat zij zoveel mogelijk moeten werken middels beeldbellen.

  • Burgemeesters mogen locaties sluiten: Burgemeesters kunnen via een noodverordening specifieke locaties (stranden, parken) sluiten. Ook  mogen ze gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden wordt. In die gebieden (dat kan ook een hele stad zijn) wordt gehandhaafd als je met 3 of meer mensen bij elkaar bent en geen 1,5 meter afstand houdt. Dit geldt niet voor gezinnen met kinderen of personen uit hetzelfde huishouden.

  • Boetes: Houd je geen 1,5 meter afstand? Dan kan dat leiden tot een boete tot 390 euro.  

  • Koorts?  Heeft een gezinslid koorts, dan moet het hele gezin thuisblijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ooK:

Aanmeldingen zzp'ers voor bijstand stromen binnen: zeker 35.000 aanvragen

Britse premier Johnson in video: 'Ik heb corona en ben in thuisisolatie'

Ook de Britse premier Boris Johnson heeft corona, zo liet hij weten in een video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore