Ga naar de inhoud
'Machtsmisbruik'

'Kuzu vertrok door grensoverschrijdende relatie met medewerkster'

Niet het missen van energie en inzet, maar een grensoverschrijdende relatie met een voormalig medewerkster van zijn partij is de reden van het vertrek van Tunahan Kuzu als leider van DENK. Dat schrijft HP/De Tijd op basis van een schriftelijke verklaring van de vrouw.

Volgens het blad schrijft ze daarin dat na afloop van de verhouding een 'grensoverschrijdend' incident heeft plaatsgevonden. Ze beschuldigt Kuzu - die getrouwd is - van machtsmisbruik en ander ongewenst gedrag. Hij kondigde vorig weekend onverwachts zijn vertrek aan.

Kuzu
Lees ook:
Kuzu stopt als DENK-partijleider: 'Afgelopen jaren waren rollercoaster'

De vrouw luchtte vorig jaar haar hart bij de huidige partijleider Farid Azarkan. Die zou geschokt hebben gereageerd en hebben gezegd dat hij ging nadenken over maatregelen, maar zou vervolgens niets meer van zich hebben laten horen.

Geen aangifte

Daarna zocht de vrouw contact met Kamervoorzitter Khadija Arib, die haar aanraadde aangifte te doen. Dat bevestigt ook een woordvoerder van Arib, maar die wil verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

De vrouw wilde echter geen aangifte doen, omdat ze bang was dat de openbaring grote gevolgen zou hebben voor haar leven. Ook werkte ze inmiddels al niet meer bij de partij.

DENK-fractievoorzitter
Lees ook:
DENK-fractievoorzitter Kuzu kort staande gehouden in Jeruzalem

Ze wilde de kwestie laten rusten, totdat partijvoorzitter Selçuk Öztürk ineens contact met haar opnam en vertelde dat hij Kuzu wilde confronteren. De vrouw zegt hier niet aan te hebben meegewerkt.

Reactie Kuzu

Tunahan Kuzu zelf gaat niet inhoudelijk in op de bevindingen van HP/De Tijd. Hij zegt in een verklaring niets te hebben gedaan 'wat op welke wijze dan ook geduid kan worden als grensoverschrijdend'.

"Mijn besluit om te stoppen als politiek leider en als Kamerlid is ingegeven vanuit wat ik al eerder heb verklaard, namelijk de impact op mijn persoonlijke leven en het missen van de energie en de inzet om er nog een periode volop voor te gaan", aldus Kuzu.

De woordvoerders van Azarkan en Öztürk wilden tegenover het blad niet reageren.