Besluit over miljardeninjectie EU in coronacrisis twee weken uitgesteld

Europese regeringsleiders zijn het niet eens geworden over een miljardenpakket in de strijd tegen het coronacrisis. Landen als Italië, Spanje en Frankrijk willen nu al aanspraak maken op het Europese noodfonds ESM. Maar noordelijke landen, zoals Nederland, zijn huiverig en willen niet nu al zulke grote stappen zeggen.
De bedoeling is dat de lidstaten de komende twee weken gebruiken om met voorstellen te komen. "Het was een lange discussie", aldus premier Mark Rutte. "Het debat was met een hoop emotie omgeven."
Honderden miljarden in noodfonds
Rutte wil niet akkoord gaan met de wens van de zuidelijke lidstaten om nu al het noodfonds van honderden miljarden te gebruiken. "We moeten niet nu alle kruit verschieten, maar stap voor stap werken." Vanuit zuidelijke landen kwam veel kritiek op de Nederlandse opstelling. "Ik heb daar in vergadering niet veel van gemerkt", aldus Rutte. "Natuurlijk zijn er Europese instrumenten om te helpen, maar we moeten goed kijken naar de timing en voorwaarden."

De Europese aanpak tegen coronacrisis blijft uit: dat komt door Nederland
Macron voert druk op
In de afgelopen dagen werd de druk op Nederland en Duitsland opgevoerd, onder aanvoering van de Franse president Emmanuel Macron. In een open brief, ondertekend door nog acht regeringsleiders, pleitte hij voor het uitgeven van een Europese corona-obligatie. Daarmee zou de EU als geheel geld kunnen lenen.
Ook hier zijn Nederland en Duitsland nog geen voorstander van. De angst is dat noordelijke lidstaten door zo'n constructie opdraaien voor de lossere begrotingsstijl in de zuidelijke lidstaten.
