Aanpak coronavirus

Zorgen over ic's, beschermingsmiddelen en tests domineren coronadebat

26 maart 2020 16:46 Aangepast: 26 maart 2020 21:54
Beeld © ANP

Het debat over de aanpak van de coronacrisis ging vandaag vooral over drie zaken: de zorgen over het gebrek aan ic-capiciteit, beschermingsmiddelen en coronatesten. Het kabinet kon aan het slot van het debat in elk geval duidelijkheid geven over het beschikbare aantal ic-bedden volgende week.

Dat zijn er dan in totaal 1600, voldoende zoals het nu lijkt. De Tweede Kamer drong lange tijd aan op meer duidelijkheid van het kabinet over de vergroting van de ic-capaciteit om ernstig zieke coronapatiënten te kunnen behandelen. Daar kon minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge uiteindelijk bevestigend op antwoorden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-update: kabinet helpt exporteurs, lokale media in nood, coronagezant benoemd

Recept coronatest

Daarnaast willen alle partijen in de Tweede Kamer dat het geheime recept van het Zwitserse bedrijf Roch dat nodig is om coronatesten uit te voeren, gevorderd kan worden. 

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is daarover met het Zwitserse bedrijf in gesprek, zei hij. 

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Beschermingsmiddelen

Ook leefden er bij Kamerleden veel zorgen over het grote tekort aan beschermingsmiddelen voor mensen in de zorg, zoals mondkapjes, jassen en handschoenen. Het ging partijen vooral om de bescherming van mensen die werkzaam zijn in de thuiszorg en verpleeghuizen.

De Jonge benadrukte dat daar intensief aan wordt gewerkt. Een speciaal team van het ministerie is daar volgens de minister non-stop mee bezig. "De stroom komt op gang, maar we zijn er nog niet." 

Betere communicatie

Premier Rutte erkende tijdens het debat dat de communicatie van het kabinet over de genomen maatregelen, beter moest. Er was volgens hem na de persconferentie van afgelopen maandag te veel onduidelijkheid ontstaan over de genomen maatregelen.

Hij vertelde dat er een publieksvoorlichtingscampagne is gekomen en dat er ook een speciaal telefoonnummer wordt opengesteld voor vragen van mensen over het virus en de maatregelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore