Spoedwet voor tijdelijke contracten

Deal verhuurders en kabinet: geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis

26 maart 2020 07:35 Aangepast: 26 maart 2020 09:45

Huurders die door de coronacrisis in de financiële problemen komen worden niet uit hun woning gezet. Dat hebben de woningcorporaties en beleggers afgesproken met minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen.

Ook is afgesproken dat er geen incassokosten worden berekend als huurders door de crisis in de financiële problemen raken en huurachterstand oplopen. Alleen als sprake is van criminele activiteiten, zoals het houden van een hennepkwekerij, of ernstige overlast wordt een uitzondering gemaakt op de afspraak en vindt wel uitzetting plaats. 

Koepel

Van Veldhoven heeft de afspraken gemaakt met de koepel van woningcorporaties Aedes, Kences, IVBN en Vastgoed Belang. Dit gebeurde na overleg met de Woonbond en studentenorganisatie LSVb.

Spoedwet

Minister van Veldhoven werkt verder aan spoedwetgeving die het mogelijk moet maken om tijdelijke huurcontracten te verlengen. Nu kan dat niet. Verhuurders hebben alleen de mogelijkheid het contract na de looptijd te eindigen of het om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Veel verhuurders kiezen daarom voor opzeggen na de looptijd. 

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Van Veldhoven dat het de bedoeling is dat de spoedwet zo snel mogelijk in gaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koepel: woningcorporaties moeten huurders in problemen nu niet op straat zetten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore