Ga naar de inhoud
Politiek

Hoekstra wil Europese buffer tegen toekomstige pandemie

Wopke Hoekstra Beeld © ANP

De Europese Unie moet een flinke pot geld opzij zetten om toekomstige pandemieën het hoofd te bieden. Daarvoor pleit minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA). Hij heeft dat idee gelanceerd in een vergadering van Europese ministers van Financiën, de Ecofin.

Zo'n nieuw 'coronafonds' moet opgenomen worden in de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. Ook denkt Hoekstra aan een depot, waarin voorraden worden aangelegd van zaken die nu schaars zijn, zegt hij in het Wekelijks gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. 

Fantastisch

"Je ziet dat landen nu in belangrijke mate naar nationale maatregelen grijpen, maar iedereen worstelt met hetzelfde. Het was fantastisch geweest als de EU zelf al had nagedacht", zegt Hoekstra.

Zo
Lees ook:
Zo werkt het ECB-steunprogramma van 750 miljard euro

Het coronavirus zorgt voor een immense schok in de samenleving. De economie wordt flink geraakt. Door in de nieuwe begroting geld opzij te zetten zijn klappen op dat vlak beter op te vangen, aldus Hoekstra.

Het geld dat de EU nu vrijmaakt voor de acute coronacrisis is wat hem betreft te weinig. Hoekstra pleit er voor om nu en in de toekomst meer geld uit te trekken voor corona. Dat moet dan ten koste gaan van andere uitgaven.

Huzarenstukje

De totstandkoming van de Europese begroting is een diplomatiek huzarenstukje. Nederland steggelt samen met een groep noordelijke landen over de omvang van het budget, met EU-lidstaten.