Grote onvrede

Middelbare scholen en vakbonden: doorgaan eindexamens ondenkbaar

23 maart 2020 21:45
Beeld © AFP

Nu het kabinet de maatregelen heeft aangescherpt, moeten de centrale examens worden geschrapt en de schoolexamens worden stilgelegd. Dat vinden onderwijsvakbonden en scholen. "Alle bijeenkomsten zijn verboden, dan is het toch ondenkbaar dat er deze week leerlingen schoolexamens gaan maken", zegt Aob-voorzitter Eugenie Stolk.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt het 'onbestaanbaar" dat zowel de schoolexamens als de eindexamens nog doorgaan nu er weer een heel nieuw pakket aan maatregelen bekend is gemaakt. 

Schoolexamens zijn de toetsen die per school georganiseerd worden.

Spoedoverleg

Ook een andere grote vakbond, CNV Onderwijs, vindt dat na de aanscherping van de regels ook de schoolexamens per direct moeten stoppen. "Wij roepen de minister op dat besluit vanavond nog te nemen. De veiligheid en gezondheid van onderwijspersoneel en leerlingen gaan boven alles", staat op de site van CNV Onderwijs.

De VO-raad, de koepel van scholen in het voortgezet onderwijs, wil meteen spoedoverleg met onderwijsminister Slob. De raad adviseert een 'time out' in te gelassen met betrekking tot het schoolonderzoek. En: "Het centraal examen moet geschrapt worden." 

Scherpere maatregelen tegen corona: dit moet je weten

Het kabinet heeft weer nieuwe maatregelen aangekondigd tegen corona.

Morgen duidelijkheid verwacht

Vooralsnog heeft het kabinet nog geen definitieve knoop doorgehakt over het doorgaan van het de schoolexamens en het centraal schriftelijk examen. Het onderwerp ligt erg gevoelig binnen het kabinet. Onderwijsminister Slob sprak vandaag urenlang met allerlei onderwijskoepels. Naar verwachting komt er morgen duidelijkheid voor de eindexamenleerlingen. Over zowel de schoolexamens als  het centrale examen.

Vorige week leek het er nog op dat de schoolexamens ondanks de corona-uitbraak wel gewoon door zouden gaan. Dat viel toen al niet goed bij veel leraren en ouders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scherpe nieuwe maatregelen tegen corona: dit zijn nu de regels

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore