Ga naar de inhoud
Boetes en verboden

Scherpe nieuwe maatregelen tegen corona: dit zijn nu de regels

Premier Rutte tijdens de persconferentie waarbij de nieuwe regels bekend worden gemaakt. Beeld © ANP

Het kabinet komt met een stevig pakket aan nieuwe maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Mensen die de regels overtreden kunnen een forse boete krijgen. We zetten de maatregelen voor je op een rijtje.

Een overzicht van de nieuwe maatregelen:

 • Alle evenementen worden verboden tot 1 juni: Alle bijeenkomsten evenementen, ongeacht de grootte, worden verboden tot 1 juni. Er geldt geen ondergrens meer. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften gelden uitzonderingen.

 • Burgemeesters mogen locaties sluiten: Burgemeesters kunnen via een noodverordening specifieke locaties (stranden, parken) sluiten. Ook  mogen ze gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden wordt. In die gebieden (dat kan ook een hele stad zijn) wordt gehandhaafd als je met 3 of meer mensen bij elkaar bent en geen 1,5 meter afstand houdt. Dit geldt niet voor gezinnen met kinderen of personen uit hetzelfde huishouden.

 • Boetes: Houd je geen 1,5 meter afstand? Dan kan dat leiden tot een boete tot 400 euro.  

 • Koorts? De maatregel voor thuisquarantaine wordt aangescherpt. Heeft een gezinslid koorts, dan moet het hele gezin thuisblijven. 

Scherpere maatregelen tegen corona: dit moet je weten

00:52
Burgemeesters mogen bijvoorbeeld boetes uitdelen als iemand zich niet aan de coronamaatregelen houdt.
 • Bezoek?  Bezoek in eigen huis is nog toegestaan. Maar je mag niet meer dan drie mensen uitnodigen. En: houd ook in huis 1,5 meter afstand.

 • Scholen en kroegen sowieso tot 6 april dicht: De scholen en horeca blijven nog dicht tot 6 april. Daarna kijkt het kabinet verder of de scholen, maar ook restaurants en horeca langer dicht blijven. 

 • Blijf zoveel mogelijk thuis: Verder is het dringende advies, blijf zoveel mogelijk thuis en werk als het mogelijk is vanuit huis. Als je klachten hebt, moet je sowieso binnen blijven.

 • Doe in je eentje boodschappen: Ga je boodschappen doen? Doe die dan zoveel mogelijk in je eentje en niet met het hele gezin. 

 • Buiten spelen: Kinderen kunnen nog met elkaar blijven spelen buiten. Maar ouders moeten zo veel mogelijk binnen blijven. 

 • Kappers en schoonheidsspecialisten:  Voor hen en andere personen in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging  geldt dat zij tot en met 6 april hun vak niet mogen uitoefenen. Voor fysiotherapeuten geldt dat zij zoveel mogelijk moeten werken middels beeldbellen.

 • Sportclubs en sauna's: zijn tot en met 6 april gesloten.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Wim Voermans: 'Unieke maatregelen'

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, over de maatregelen: "Dit is uniek. Ik hoorde al wel dat de voorzitter van de veiligheidsregio's heeft gezegd: het is niet te controleren dat er maximaal drie personen op bezoek gaan bij iemand. Het is ingewikkeld, maar het kan wel."

Volgens Voermans zijn de burgemeesters aan zet: "Burgemeesters moeten nu wat gaan doen. Ze mogen wel de uitwerking bepalen: je moet het zien te organiseren in je gemeente. Burgemeesters kunnen nu bepalen op welke plekken ze actie ondernemen, bijvoorbeeld in een park waar problemen zijn. De burgemeester moet ook kijken naar wat proportioneel is. We willen hier geen Chinese toestanden waarbij de politie aanklopt met de vraag wie er binnen is."