Vast door corona

Speciale regeling voor gestrande reizigers: 'Het wordt een mega-operatie'

23 maart 2020 14:00 Aangepast: 24 maart 2020 16:29
Gestrande reizigers Beeld © ANP

Voor de duizenden Nederlanders die in het buitenland vastzitten en geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij komt een speciale regeling. Er wordt 10 miljoen euro vrijgemaakt om deze groep mensen naar huis te krijgen. Reizigers binnen Europa moeten zelf 300 euro bijdragen aan de reis, buiten Europa is dat 900 euro.

Het ministerie Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars en reisbrancheorganisatie ANVR hebben de zogenoemde regeling die 'bijzondere bijstand buitenland' heet, in het leven geroepen.

Check hier voor welk land, welk bedrag geldt:

De kern van de maatregelen is een regeling voor in het buitenland gestrande Nederlandse reizigers, die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. 

Veilig naar huis

"Om deze specifieke groep mensen, die door de enorme impact van het coronavirus echt geen kant op kan, toch veilig naar huis te brengen, is een maximale inspanning noodzakelijk"’ stelt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken die benadrukt dat het om een ‘complexe en unieke’ operatie gaat.

De drie organisaties benadrukken dat deze voorziening er uitsluitend is voor reizigers, dus niet voor Nederlanders die permanent of semipermanent in het buitenland wonen.

Melden via speciale site

De website waarop reizigers zich vanaf vandaag kunnen melden is: www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Alarmcentrales zullen vervolgens het noodzakelijke (lucht)transport voor de terugkeer organiseren. 

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars: "We moeten beseffen dat dit een megaoperatie wordt in een moeilijke tijd. Daarbij doen wij ook een beroep op de Nederlanders zelf en verwachten wij dat die verantwoordelijkheid nemen in hun eigen reis, onderdak, alternatieve reisprogramma en transport."

Afstand houden om corona, we zijn er nog niet zo goed in

We moeten anderhalve meter afstand houden volgens de regels, maar we zijn daar niet zo goed in.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders vast in buitenland: 'Beangstigend, er lopen militairen rond'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore