Politiek

Minister Koolmees: maak geen misbruik van economisch noodpakket

21 maart 2020 11:30
Minister Koolmees op het Binnenhof. Beeld © ANP

Minister Koolmees van Sociale Zaken doet een moreel beroep op mensen om niet klakkeloos financiële ondersteuning van de overheid aan te vragen als ze erop achteruitgaan in inkomsten door het coronavirus.

Ook zzp'ers die van bijvoorbeeld 7000 naar 5000 euro per maand gaan door het coronavirus, kunnen aanspraak maken op de ondersteuning.

Economische klap

Maar, zegt Koolmees in gesprek met de Volkskrant:"Je kunt overal een aanvraag voor doen, ook al heb je het niet echt nodig, maar dan zou ik me toch wel even achter de oren krabben."

Wel ligt Koolmees' prioriteit bij het uitbetalen, niet bij het controleren of iemand daadwerkelijk recht heeft op het geld. Dat betekent niet dat er helemaal geen controle is, zegt hij, al is dat bij zzp'ers lastiger dan bij bedrijven.

Uiteindelijk gaat het de D66'er erom dat de economische klap van het virus wordt opgevangen. "Dan is het welbesteed geld." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodmaatregel vervangt 'corona-ww': dit verandert er voor jou

Acute financiële nood

Het kabinet kondigde een paar dagen geleden crisismaatregelen aan om de pijn voor ondernemers te verzachten. Ondernemers die direct getroffen worden door overheidsmaatregelen, zoals horecabedrijven, kunnen als zoethoudertje al 4000 euro krijgen.

Voor zzp'ers geldt dat de al bestaande Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) wordt versoepeld. Dat bedrag is geen vetpot (je inkomen wordt aangevuld tot maximaal 1500 euro per maand als gezin, 1050 als alleenstaande), maar wel een gift. Ook kun je vanuit deze regeling sneller een lening krijgen.

Voorschot

Zzp'ers die acuut in financiële nood zijn gekomen door de maatregelen, kunnen in sommige gemeenten aankomende week al terecht voor hulp. Zij kunnen dan een voorschot krijgen. De regeling zelf moet formeel nog worden goedgekeurd.

De regeling gaat met terugwerkende kracht gelden vanaf 1 maart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore