Coronacrisis

Ouders krijgen eigen bijdrage kinderopvang terug

20 maart 2020 18:18 Aangepast: 20 maart 2020 18:46

Ouders die hun kinderen niet naar de kinderopvang kunnen brengen, krijgen de eigen bijdrage terug. Dat heeft het kabinet besloten. Vanwege de coronacrisis mogen alleen ouders met cruciale beroepen hun kind nog naar de opvang brengen.

Rond deze tijd valt de maandelijkse rekening van de kinderopvang weer op de deurmat. Het kabinet riep ouders eerder al op deze gewoon te betalen, ook al kunnen kinderen nu niet naar de opvang. Ook drong het kabinet er bij ouders op aan de opvang niet op te zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Slob: ' Scholen en kinderopvang tot en met 6 april dicht'

Een groot deel van de kosten van de opvang worden vergoed via de kinderopvangtoeslag. Het kabinet regelt nu dat ouders de eigen bijdrage die ze betalen ook terugkrijgen voor de periode dat hun kinderen niet naar de opvang kunnen. Deze compensatie zal aan de ouders worden uitbetaald via de kinderopvangorganisaties.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Veel ouders dreigden al om hun kinderen uit te schrijven nu ze niet meer naar de opvang kunnen, terwijl de rekeningen wel blijven komen.

"Het kabinet wil dat voorkomen, omdat dit voor veel ellende zou zorgen", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Als de crisis voorbij is zouden veel mensen hun plek in de opvang kwijt zijn. En als er minder geld binnenkomt, is de kans groot dat kinderopvangorganisaties in de problemen komen, terwijl die nu juist hard nodig zijn voor de crisisopvang van kinderen van ouders met vitale beroepen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rustig bij kinderopvang: 'Veel ouders houden kind even thuis'

Overigens krijgen ook ouders die een cruciaal beroep hebben en hun kinderen dus wel naar de opvang brengen compensatie. Het is te ingewikkeld om het anders te regelen. Bovendien werken deze ouders nu extra hard, zo zegt een woordvoerder, dus hebben ze dit extraatje ook wel verdiend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van