Aanbestedingen gaan door

Kabinet wil bouw tijdens coronacrisis zoveel mogelijk op gang houden

20 maart 2020 16:04 Aangepast: 20 maart 2020 16:26
Een subsidie van ruim 620 miljoen euro moet ervoor zorgen dat er sneller nieuwe woningen bij komen. Beeld © ANP

Het kabinet wil voorkomen dat de bouw tijdens de coronacrisis instort. Overheidsaanbestedingen van Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf blijven daarom doorlopen. Met andere grote opdrachtgevers, zoals bijvoorbeeld woningcorporaties, worden hierover binnenkort afspraken gemaakt.

De ministers Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Stientje van Veldhoven van Wonen en Milieu hebben hierover overleg gehad met de koepelorganisaties Bouwend Nederland en Techniek Nederland. Zij gaan ook praten met Gemeenten, Provincies en Waterschappen, die zowel opdrachtgever als vergunningverstrekker zijn. Doel is dat de bouw niet stilvalt en bouwbedrijven niet failliet gaan.

Tekorten

In de vorige (banken)crisis gebeurde dat wel met als gevolg dat er lange tijd veel te weinig woningen zijn gebouwd. Dat heeft geleid tot grote tekorten en het voornemen van het kabinet die in te lopen door jaarlijks 75.000 nieuwe woningen te bouwen. De stikstofcrisis heeft dit programma al vertraagd. Het kabinet wil niet dat de coronacrisis voor nog meer problemen zorgt.

Protocol

Daarom wordt ook een protocol afgesproken hoe veilig door te werken tijdens de coronacrisis. Dit om er voor te zorgen dat in lek geval zoveel mogelijk bouwwerkzaamheden door kunnen gaan. Uitgangspunt zijn adviezen van het RIVM. In het overleg nemen de ministers ook mee hoe de bouw in de nabije toekomst kan verduurzamen. Dat is belangrijk in het kader van de stikstofcrisis.

Coulanter

Overigens is het rijk coulanter tegenover de bouwers als er als gevolg van de coronacrisis toch vertraging in projecten ontstaat. In de meeste contracten zijn hiervoor boeteclausules opgenomen. Van geval tot geval zal dan worden gekeken of die boetes kunnen vervallen.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De woningnood is terug: negen jaar op de lijst voor een huis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore