Ga naar de inhoud
Aanpak coronacrisis

Rutte over afstand houden: 'Hou je eraan, spreek elkaar er ook op aan'

Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Premier Rutte deed tijdens zijn wekelijke persconferentie vooral veel oproepen: houd je aan de regels, ga niet hamsteren en ga niet de grens over om te tanken. "En als je ziet dat anderen zich niet aan de regels houden: spreek mensen erop aan." Verder liet Rutte weten dat het goed met hem gaat. "Ik slaap goed en eet gezond."

Rutte vindt dat Nederland zich deze dagen overwegend 'van zijn beste kant laat zien'. "Ik heb bewondering voor het improvisatievermogen", zei de premier. "Het is helaas bittere realiteit, maar we moeten het met 17 miljoen mensen doen." Hij sluit niet uit dat er de komende dagen of weken meer maatregelen genomen moeten worden. 

Hamsteren? Achterlijk

Maar Rutte ziet ook dingen die niet goed gaan. Daarom hamerde hij er nogmaals op om je aan de regels te houden. "Ik zat vanmorgen op de fiets naar het werk en zag nog steeds mensen te dicht bij elkaar staan." Daarom doet hij nog eens de oproep: hou afstand.

Rutte noemde het hamsteren van sommige mensen achterlijk. "Het is niet nodig. Het is een soort massahysterie. Er is eten zat." Het verbaast de premier ook dat mensen net over de grens uitjes maken of gaan tanken. "Doe dat nou niet. Het is sociaal om even hier te blijven."

Rutte: 'Zeg er iets van als mensen te dicht op elkaar staan'

01:06
Premier Rutte over de afstand die mensen tot elkaar moeten bewaren.

Capaciteit ic's

Rutte liet verder weten dat er alles aan gedaan wordt om te voorkomen dat mensen geweigerd worden op de intensive care. "Alles is erop gericht dat de ic-capaciteit deze crisis aankan."

Het kan wel betekenen dat mensen niet altijd in hun eigen ziekenhuis kunnen worden behandeld. "Er moeten soms mensen worden verplaatst. Zeker in Brabant is het vreselijk hard werken. Het is daar echt even ingewikkeld." Hij benadrukte dat alles erop is gericht om te voorkomen dat mensen geweigerd worden op ic's.

'Scholen konden open blijven'

Nieuwe maatregelen sluit hij niet uit voor de komende dagen of weken. "We baseren de maatregelen op de adviezen van de deskundigen."

Overigens vindt Rutte nog steeds dat de scholen open hadden kunnen blijven. Maar het had volgens hem geen zin met zijn vuist te gaan slaan om de scholen open te houden. "Op basis van de adviezen had het niet gehoeven, maar het land wilde het wel. Dat is in een crisis niet erg."

Rutte stelde verder dat hij een periode als deze nog niet eerder heeft meegemaakt in zijn leven. "Het lijkt mij de grootste crisis sinds de oorlog. Het is groot." Maar het gaat goed met hem. "Ik slaap genoeg en eet gezond. En ik neem dit weekend ook tijd voor wat ontspanning."

Premier Mark Rutte: 'Hamsteren is achterlijk'

00:22
Premier Rutte over hamsteren. Een verderfelijke gewoonte, vindt hij.
Alle
Lees ook:
Alle verpleeghuizen op slot: bezoek niet meer toegestaan