Steunpakket vanwege coronacrisis

Steunpakket van miljarden euro's moet ondernemers, werknemers en zzp'ers door crisis helpen

17 maart 2020 13:39 Aangepast: 17 maart 2020 14:11

Aan het einde van de middag presenteert het kabinet een miljardenpakket om bedrijven, werknemers en zzp’ers door de crisis te helpen. "We proberen zo de ergste zorgen weg te nemen", zei minister Koolmees gisteren.

In het pakket zitten maatregelen om bedrijven te ondersteunen die dicht moesten vanwege de coronacrisis of een flink deel van hun inkomsten zien wegvallen. Ook wordt iets gedaan voor zelfstandigen die nu zonder werk zitten. Zij kunnen sneller een beroep doen op de bijstand.

Urgent

De situatie is vreselijk urgent, zegt voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW. "Het hakt er enorm in." Veel bedrijven hebben heel snel liquiditeitssteun nodig om te voorkomen dat ze omvallen. "Het uitgangspunt is dat door het coronavirus geen banen, inkomens en bedrijven op het spel komen te staan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

50.000 bedrijven verwachten minder werk en vragen 'corona-ww' aan

Dat echt geen enkel bedrijf over de kop zal gaan en niemand zijn baan zal verliezen kan minister Koolmees niet garanderen. Maar het kabinet is wel bereid in deze uitzonderlijke omstandigheden tot het uiterste te gaan.

Oplopen staatsschuld

Om alle noodmaatregelen te betalen mag de staatsschuld oplopen. Daarmee komt een bedrag van 90 miljard euro vrij. Als dat niet genoeg is, tast het kabinet dieper in de portemonnee.

Werkgeversorganisaties en vakbonden dringen er op aan om bedrijven die werktijdverkorting aanvragen sneller te hulp te schieten. Nu worden ze pas na zes weken gecompenseerd door het UWV, dat moet veel sneller.

Bijstand voor zzp'ers

Zzp’ers die zonder werk komen te zitten moeten sneller bijstand krijgen. Nu duurt dat vaak weken.

Vanmiddag wordt nog de laatste hand gelegd aan het steunpakket, dat niet alleen duidelijkheid moet geven aan bedrijven maar ook aan werknemers en zelfstandigen. "Het is ontzettend belangrijk dat mensen hun baan of hun inkomen behouden", zegt minister Koolmees.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Duizenden bedrijven vragen deeltijd-ww aan, maar dat biedt geen garantie op zelfde loon

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore