Ga naar de inhoud
Maatregelen corona

Rutte: houd je aan de regels en stop met 'onnodig' en 'hinderlijk' hamsteren

premier Rutte

"Houd je aan de regels. En tegen de mensen die denken; ach ik maak me niet zo'n zorgen, denk dan ook eens aan anderen." Die oproep doet premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De premier zegt dat hij zeer onder de indruk is over de manier waarop mensen zich aanpassen aan de nieuwe maatregelen om het coronavirus te lijf te gaan. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen zich ook aan de nieuwe regels houden. 

Gisteren maakte het kabinet nieuwe vergaande maatregelen bekend: zoals zoveel mogelijk thuiswerken en het verbieden van evenementen met meer dan 100 mensen.

Denk ook eens aan anderen

"We moeten het samen doen. Nederland is de zieke patiënt", zei Rutte ook vandaag weer. "En tegen die mensen die zeggen 'ach ik maak me niet zo'n zorgen: denk dan ook eens aan de anderen. Aan mensen die niet zo sterk zijn of ouderen bijvoorbeeld."

Hamsteren?
Lees ook:
Hamsteren? 'Onnodig en egoïstisch, je benadeelt er een ander mee'

Premier Mark Rutte roept Nederlanders ook op te stoppen met het hamsteren van bijvoorbeeld wc-papier en voedsel. Dat is niet alleen onnodig, het treft ook 'mensen die hard voor ons aan het werk zijn' en na een lange dag de schappen leeg aantreffen, zegt hij. "Hamsteren is ook niet zo aardig."

In Nederland zijn 804 mensen positief door het RIVM getest. Tien mensen zijn aan het virus overleden.

De maatregelen

  • Bij verkoudheid, hoesten of koorts: blijf thuis. Ook als je niet in risicogebied bent geweest of in contact met patiënten bent geweest. 
  • Ouderen kunnen beter niet met het openbaar vervoer reizen. 
  • Evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast. Het gaat om wedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en kerkdiensten. 
  • Werk zoveel mogelijk thuis. 
  • Probeer het bezoek aan kwetsbare mensen te beperken. 
  • Vermijd grote groepen.
  • Bel pas met de huisarts als klachten verergeren.
  • Een oproep aan zorgpersoneel: reis niet naar het buitenland. 

Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

01:01
Wat is het verschil tussen griep en corona? We leggen het uit.