Stikstofmaatregelen

Vervangen borden naar 100 km/u in volle gang: 'Wat op bord staat is leidend'

13 maart 2020 11:45

Het vervangen van de borden waar de maximumsnelheid overdag wordt verlaagd naar 100 km/u is begonnen én verloopt volgens planning. Automobilisten zijn gewaarschuwd: op de wegen waarvan de nieuwe borden niet meer zijn bedekt, geldt meteen de nieuwe snelheid.

Officieel gaat de snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur tussen 06.00 uur en 19.00 uur pas maandag in. De meeste borden stonden eerder al op hun plek, maar waren nog afgedekt.

Megaklus

Voor Rijkswaterstaat is het een te grote klus om alle ruim vierduizend nieuwe borden in één nacht te onthullen. Daarom is daar gisteren na de avondspits al mee begonnen.

Bord = leidend 

Vanochtend geldt op de wegen waarvan de nieuwe borden niet meer zijn bedekt meteen de nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur, waarschuwt de politie. "Wat op het bord staat is leidend. Daar handhaven wij ook op", zegt een woordvoerder. 

De politie zet er geen extra mankracht voor in.

Boetes uitgedeeld

Mocht er dit weekend een automobilist op een van deze wegen al te hard rijden volgens de nieuwe maximumsnelheid, dan wordt die gewoon beboet, aldus Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider infrastructuur bij de politie.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers dan ook bij twijfel gewoon 100 kilometer per uur te gaan rijden. "Dan zit je altijd goed", aldus de woordvoerder.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flink duurder: 'Operatie 100 km/u kost Rijkswaterstaat 19 miljoen euro'

De meeste boetes komen voort uit signalen die opgepikt worden door radarsystemen, zoals trajectcontroles, vaste camera’s en mobiele camera’s. Die worden volgens Van Hasselt ook op de nieuwe snelheid van 100 kilometer per uur afgestemd.

De automobilist kan niet zomaar vertrouwen op de snelheidsinformatie van de auto of de navigatieapparatuur, aangezien die mogelijk de verkeerde maximumsnelheid zal aangeven, waarschuwt de politie.  

Miljoenenoperatie

Het vervangen van alle 4000 verkeersborden langs de Nederlandse snelwegen en het aanpassen van alle software, kost Rijkswaterstaat naar verwachting 19 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore