Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Zorgen in Tweede Kamer: 'Onbegrijpelijk dat scholen niet dicht hoeven'

Archieffoto. Beeld © ANP

Partijen in de Tweede Kamer vinden het vreemd dat er zulke vergaande maatregelen worden genomen tegen corona, maar dat de scholen gewoon open mogen blijven. "Het is vreemd dat ouders opgeroepen wordt om binnen te blijven, maar dat kinderen gewoon naar school mogen blijven gaan", zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Premier Rutte liet vanmiddag tijdens een speciale persconferentie weten nog geen aanleiding te zien om de basis- en middelbare scholen te sluiten in verband met de uitbraak van het coronavirus.

Volgens het kabinet en het RIVM lopen jongeren en kinderen niet het meeste risico. Ook is de impact van het sluiten van scholen te groot. 

'Vreemd besluit'

Maar veel Kamerleden vinden dat een 'vreemd' en 'onbegrijpelijk' besluit. PVV-leider Wilders vindt dat alle scholen direct dicht moeten. "Ik vind het heel erg slecht dat de scholen niet dichtgaan." Wilders vindt de maatregelen die nu genomen worden ook 'te weinig' en 'te laat'.

Vrouw
Liveblog:
Vrouw van Canadese premier Trudeau besmet met coronavirus

Landen als Ierland, Noorwegen en Denemarken hebben al wel besloten om alle schooldeuren te sluiten. 50PLUS-leider Henk Krol vindt dat Nederland beter naar andere landen moet kijken: "Ik krijg het gevoel dat we toch een beetje achter de feiten aan lopen. Kijk naar de andere landen: daar worden scholen ook gesloten. Ik vind het wat kortzichtig wat we nu in ons land doen."

'Grote zorgen'

Ook de SP maakt zich grote zorgen over het open blijven van de scholen en wil daar snel opheldering over. "Wij roepen ouders op om binnen te blijven, maar kinderen mogen gewoon naar school. Dat is toch vreemd."

De uitleg van premier Rutte dat scholen ondanks de corona-uitbraak open moeten blijven, omdat anders ouders niet naar hun werk kunnen, valt verkeerd bij GroenLinks. Partijleider Jesse Klaver spreekt van 'een trap na' voor docenten. "Ik denk dat dit een fout is van de premier en dat moet hij vanavond in het debat herstellen."
 

Nieuwe coronamaatregelen 

Deze maatregelen blijven van kracht tot en met 31 maart:

  • Blijf thuis bij gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts
  • Evenementen met meer dan 100 bezoekers worden afgelast (ook alle eredivisiewedstrijden)
  • Beperk bezoek aan ouderen en kwetsbaren
  • Mensen worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken
  • Kwetsbare mensen kunnen het openbaar vervoer beter mijden
  • Scholen gaan niet dicht

Zorgen onder ouders

Ook Rob Jetten van regeringspartij D66 wil weten waarom andere landen wel besluiten om de scholen dicht te doen, maar Nederland niet. "Ik heb daar vragen over vanavond tijdens het debat. Want ik kan me goed voorstellen dat er zorgen leven onder ouders en kinderen." Ook de PvdA vindt het besluit rond de scholen onduidelijk en heeft hier vragen over. 

De VVD vindt het wel goed dat de scholen vooralsnog open blijven. 

Vanavond debatteert de Tweede Kamer de hele avond over het coronavirus. Daarin komt ook het onderwerp over de scholen aan de orde.