Toeslagenaffaire

Kabinet wil meer gedupeerden toeslagaffaire compenseren, kost meer dan 100 miljoen

12 maart 2020 20:58 Aangepast: 13 maart 2020 07:54
Staatssecretaris Van Huffelen van Toeslagen

Het kabinet wil zo veel mogelijk gedupeerden van de toeslagenaffaire compenseren. Volgens ingewijden zit niemand erop te wachten dat er nog mensen opstaan die zeggen dat ze tussen wal en schip vallen.

Zeker 1800 ouders hebben recht op compensatie omdat de Belastingdienst hen onterecht als fraudeur bestempelde, zegt de commissie-Donner. Zij waren het slachtoffer van dezelfde vooringenomen houding als ouders in de zogenaamde CAF11-zaak.

Eind vorig jaar kregen zo'n 300 ouders in deze zaak - rond een gastouderbureau in Eindhoven - al compensatie, omdat ze onterecht hun toeslagen waren kwijtgeraakt. Afgelopen maanden nam de commissie-Donner 170 andere fraudezaken onder de loep. In 22 zaken blijkt sprake van dezelfde vooringenomen houding.

Prijskaartje

Ook ouders buiten deze fraudezaken die heel hard zijn geraakt door de toepassing van de wet verdienen een tegemoetkoming, zegt de commissie-Donner. Afgelopen jaren werden bij de kleinste onregelmatigheid alle toeslagen teruggevorderd. Dat stortte duizenden ouders diep in de financiële problemen.

Staatssecretaris Van Huffelen wil zo veel mogelijk ouders tegemoetkomen, ook als hun zaak al is verjaard. Daar hangt wel een flink prijskaartje aan. Verwacht wordt dat de totale afhandeling van de toeslagenaffaire de honderd miljoen euro ver te boven zal gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies aan kabinet: compensatie voor meer ouders toeslagenaffaire

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore