Ga naar de inhoud
Nieuwe landelijke maatregelen

Vergaande maatregelen tegen corona voor heel Nederland, scholen blijven wel open

Premier Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een eerdere persconferentie. (archieffoto) Beeld © ANP

Evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast. Iedereen die klachten heeft moet thuis blijven en mensen moeten zoveel mogelijk thuis werken. Deze nieuwe landelijke maatregelen heeft premier Rutte zojuist bekendgemaakt. De scholen voor basis- en voortgezet onderwijs blijven vooralsnog gewoon open.

Vrouw
Liveblog:
Vrouw van Canadese premier Trudeau besmet met coronavirus

"Het zijn ingrijpende maatregelen, maar Nederland is nu een patiënt en die moet behandeld worden" aldus de premier. Het kabinet wil dat zo min mogelijk mensen bij elkaar zijn in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

Het kabinet kwam eerder op de middag bijeen voor crisisoverleg over de uitbraak van het coronavirus. Daarin kwamen ze overeen dat deze maatregelen voor het hele land gaan gelden, tenminste tot en met 31 maart:

  • Bij verkoudheid, hoesten of koorts: blijf thuis. Ook als je niet in risicogebied bent geweest of in contact met patiënten bent geweest. 
  • Ouderen kunnen beter niet met het openbaar vervoer reizen. 
  • Evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast. Het gaat om wedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en kerkdiensten. 
  • Werk zoveel mogelijk thuis. 
  • Probeer het bezoek aan kwetsbare mensen te beperken. 
  • Vermijd grote groepen.
  • Bel pas met de huisarts als klachten verergeren.
  • Een oproep aan zorgpersoneel: reis niet naar het buitenland. 

Kabinet kondigt nieuwe maatregelen tegen corona aan: 'blijf thuis bij klachten'

02:16
Kabinet kondigt nieuwe maatregelen tegen corona aan: 'blijf thuis bij klachten'

Scholen blijven wel open

De maatregelen worden uitgebreid omdat er in Nederland nieuwe gevallen van besmettingen zijn, die niet tot een duidelijke bron kunnen worden herleid. Ook is er een cluster van van patiënten opgetreden in Zuid-Limburg. "De situatie is mogelijk aan het kantelen. Daarom zijn aanvullende maatregelen nodig", zegt Jaap van Dissel van het RIVM. 

Ondanks de oproep van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) om alle scholen voorlopig te sluiten, blijven scholen open omdat de risico's daar beperkt zijn en de impact te groot is. Voor hbo en universiteiten geldt dat zij grootschalige hoorcolleges het beste online kunnen aanbieden vanaf nu, zegt Rutte. 

614 mensen 

Bij 614 mensen in Nederland is inmiddels het nieuwe coronavirus vastgesteld.

Het aantal besmettingen steeg met 111, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder op de dag. Het aantal doden blijft op vijf staan. Noord-Brabant heeft de meeste besmettingen (273). 

Werken
Lees ook:
Werken paracetamol en ibuprofen tegen het coronavirus?
Bron: RTL Nieuws