Ga naar de inhoud
GroenLinks wil uitspraak Kamer

Minister Schouten tegen verbod verkoop vlees onder de kostprijs

Beeld © ANP

Minister Carola Schouten van Landbouw voelt er niks voor wettelijk te regelen dat vlees niet onder de kostprijs mag worden verkocht. Ervaringen in Frankrijk wijzen volgens haar uit dat dit negatieve effecten heeft voor de boeren. "Zij komen onder grote druk te staan om de kostprijs te verlagen", zegt de minister.

Schouten zei dit in een debat in de Tweede Kamer. Daar diende GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet een motie in die de minister vraagt om afspraken te maken met de hele keten om vlees niet onder de kostprijs te verkopen.

Ook zou Schouten moeten werken aan een wettelijk verbod op te goedkope kiloknallers, voor het geval het onmogelijk blijkt hierover binnen een jaar afspraken te maken. GroenLinks wil dat de Tweede Kamer zich hierover uitspreekt.

Goed inkomen

Bromet wees erop dat de veehouderij voor grote uitdagingen staat wat betreft reductie van stikstof en het halen van klimaatdoelen. Zij vindt dat boeren een goed inkomen verdienen, maar dat wordt nu volgens haar onmogelijk gemaakt doordat supermarkten stunten met de vleesprijzen. Daarom vindt zij dat Nederland het voorbeeld moet volgen van Duitsland, België en Frankrijk en de verkoop onder de kostprijs gaan verbieden. 

Nederlanders
Lees ook
Nederlanders willen meer betalen voor vlees

Sympathiek

Minister Schouten gaf in haar reactie aan dat ze de gedachte sympathiek vindt. Maar vanwege de ervaringen in Frankrijk ontraadt zij de Tweede Kamer de motie van GroenLinks te steunen. "De boeren zijn er in Frankrijk echt ontstemd over. Er is daar een enorme druk van supermarkten op de boeren om de kostprijs te verlagen. Ik snap het idee achter de motie, maar ik baseer me op de ervaringen in Frankrijk."

Kamerlid Bromet vindt dat Schouten haar creativiteit moet gebruiken en het in Nederland zo moet regelen dat de boeren er wel blij mee zijn. De Tweede Kamer stemt volgende week dinsdag over haar motie.