Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Politiek

Kabinet helpt ondernemers in coronacrisis: later belasting betalen mag

12 maart 2020 13:19 Aangepast: 12 maart 2020 13:45
Ministers Hoekstra (Financiën, links) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Beeld © ANP

Het kabinet komt met extra maatregelen om ondernemers die in de problemen komen vanwege de uitbraak van het coronavirus te helpen. De overheid zal soepeler omspringen met regels over belastingaangifte en het garant staan voor leningen aan bedrijven in de problemen.

Ondernemers die in de problemen denken te komen, mogen bijzonder uitstel van betaling vragen voor hun inkomsten-, vennootschaps-, omzet- en loonbelasting, schrijven de ministers Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD), Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) en Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) in een brief aan de Kamer.

Die coulance geldt niet voor alle bedrijven, aanvragers moeten in een brief uitleggen hoe zij door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. De Belastingdienst beoordeelt vervolgens of het verzoek terecht is, in de tussentijd hoeft de ondernemer niet te betalen en zal de fiscus daar geen boete voor uitdelen. 

Handmatig beoordelen

Omdat ieder verzoek handmatig beoordeeld zal moeten worden, kan het wel even duren voor de Belastingdienst duidelijkheid zal verschaffen over de aanvragen, waarschuwen de ministers alvast. 

Er komt nog een andere maatregel van het kabinet om ondernemers uit de brand te helpen. Ze kunnen vragen om een verlaging van hun voorlopige aanslag als ze denken dat hun winst zal dalen vanwege de uitbraak van het coronavirus. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet schiet ondernemers met corona-problemen te hulp

Soepeler met regels

Daarnaast wil de overheid tijdelijk soepeler omgaan met regels voor steun aan bedrijven die moeilijk aan geld kunnen komen.

Het gaat om de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB), waarbij de overheid voor een deel van een lening aan ondernemers garant staat. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken (CDA) wil dit eind maart geregeld hebben, eerst wordt er nog wel over gepraat met het bedrijfsleven en de Nederlandse Vereniging van Banken. 

20 tot 25 miljoen

Het plan is om het deel van de lening waar de staat garant voor staat te verhogen van 50 procent naar 90 procent. Als een bedrijf de lening niet kan terugbetalen, draait de overheid dus op voor dat deel. Om dit te kunnen doen, wordt de pot geld die hiervoor begroot is verder gevuld.

De soepelere regels zijn tot 1 april 2021 van kracht en de verwachting is dat deze maatregel 20 miljoen tot 25 miljoen extra zal kosten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoekstra over coronacrisis: 'Bereid om alles te doen wat nodig is'

Deeltijd-ww

Bedrijven kunnen verder al werktijdverkorting aanvragen, waarbij ze hun personeel minder uren laten draaien. Uitkeringsinstantie UWV betaalt die uren dan uit.

Tot en met gisteren hebben ruim 1700 bedrijven een aanvraag gedaan voor deze regeling, meldt Koolmees. Om alle aanvragen snel te kunnen verwerken, worden op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en bij het UWV extra mensen ingezet.

Ondernemers die vragen hebben en het antwoord niet kunnen vinden op de sites van de rijksoverheid of het RIVM, kunnen bellen met een adviesteam van de Kamer van Koophandel op 0800 - 2117. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

500 bedrijven vragen werktijdverkorting aan: 'Al onze plannen van de kaart geveegd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore