Eindrapport

Advies aan kabinet: compensatie voor meer ouders toeslagenaffaire

12 maart 2020 11:07 Aangepast: 12 maart 2020 17:08
Donner tijdens de presentatie van het eindrapport over de toeslagenfraude Beeld © ANP

Ouders die door toedoen van de Belastingdienst benadeeld zijn bij het onterecht stopzetten van de kinderopvangtoeslag moeten hiervoor worden gecompenseerd. Het gaat om zo'n 1800 ouders in 22 fraudezaken. Die conclusie trekt een commissie onder leiding van oud-minister Donner. Eerder werd al vastgesteld dat 300 ouders onterecht hun toeslagen waren kwijtgeraakt.

De commissie onderzocht of er naast de fraudezaak die eerder werd onderzocht, de zogenoemde CAF-11-zaak  waarbij 300 ouders onterecht hun toeslagen waren kwijtgeraakt, ook andere soortgelijke fraudezaken zijn waarvoor ouders gecompenseerd moeten worden.

"Dat blijkt inderdaad het geval", aldus Donner. Hij adviseert 'dezelfde compensatie' als aan ouders in de CAF-11-zaak is verstrekt.

Eindrapport

De commissie-Donner heeft onderzocht hoeveel ouders er precies zijn geraakt door de ontspoorde fraudebestrijding én hoe dat te vergoeden is. Ook keek de commissie of ouders met een migratieachtergrond te maken kregen met onterechte vermoedens van fraude en stopzetting van uitkering van toeslagen. 

Keiharde jacht

In de keiharde jacht naar de fraude vorderde de Belastingdienst afgelopen jaren van duizenden ouders de toeslagen terug. In de zogenoemde CAF11-zaak rond een gastouderbureau in Eindhoven concludeerde de commissie-Donner eind vorig jaar al dat de Belastingdienst veel te hard was opgetreden.

"Ouders werden vanaf het begin gezien en behandeld als vermoedelijke fraudeurs", concludeerde Donner toen al. "Zo moet je niet met mensen omgaan." Zo’n driehonderd ouders in deze zaak kregen compensatie.

Fraudezaken onder de loep

Het eindrapport van de commissie-Donner dat vanochtend is gepresenteerd over de toeslagenaffaire komt enkele weken later dan gepland, omdat het kabinet breder onderzocht wilde hebben welke ouders precies de dupe zijn geworden van de harde fraudeaanpak van de Belastingdienst. "Met het eindrapport van Donner de toeslagenaffaire nog lang niet voorbij", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

"Het gaat nog heel veel tijd kosten om van geval tot geval te bekijken op hoeveel compensatie iemand recht heeft. En ongetwijfeld zullen zich nog mensen melden die vinden dat ze onterecht buiten de boot vallen."

Een speciale crisisorganisatie van de Belastingdienst gaat de toeslagenaffaire afhandelen, zo maakte staatssecretaris Van Huffelen onlangs al bekend. Het duurt waarschijnlijk nog zeker een jaar voordat de klus is geklaard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Asscher en Wiebes negeerden noodkreten Belastingdienst over doorgeschoten fraudejacht'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Autoriteit Persoonsgegevens start onderzoek naar 'zorgwekkende' zwarte lijst Belastingdienst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore