Fraudejacht Belastingdienst

Commissie-Donner presenteert eindrapport toeslagenfraude

12 maart 2020 03:58 Aangepast: 12 maart 2020 07:50
Piet Hein Donner

De commissie-Donner presenteert vandaag het langverwachte eindrapport over de toeslagenaffaire. Dat moet duidelijkheid geven hoeveel ouders onterecht hun toeslagen zijn kwijtgeraakt en hoe zij kunnen worden gecompenseerd.

In de keiharde jacht naar fraude vorderde de Belastingdienst afgelopen jaren van duizenden ouders de toeslagen terug. In de zogenaamde CAF11-zaak rond een gastouderbureau in Eindhoven concludeerde de commissie-Donner eind vorig jaar al dat de Belastingdienst veel te hard was opgetreden.

'Behandeld als fraudeurs'

"Ouders werden vanaf het begin gezien en behandeld als vermoedelijke fraudeurs", concludeerde Donner. "Zo moet je niet met mensen omgaan." Zo’n driehonderd ouders in deze zaak kregen compensatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belastingdienst behandelt toeslagenaffaire vanaf nu als crisis

CAF staat voor Combiteam Aanpak Facilitators, dat synoniem is geworden voor het onterecht aanmerken van ouders als fraudeurs, waarbij toeslagen voor kinderopvang werden stopgezet. Afgelopen tijd heeft de commissie-Donner 170 soortgelijke fraudezaken onder de loep genomen om te zien of in die gevallen ook onterecht toeslagen zijn teruggevorderd.

Schadevergoeding

Het eindrapport van de commissie-Donner over de toeslagenaffaire komt enkele weken later dan gepland, omdat het kabinet breder onderzocht wilde hebben welke ouders precies de dupe zijn geworden van de harde fraudeaanpak van de Belastingdienst. Naast duizenden ouders in de CAF-zaken zouden er nog veel meer ouders zijn die zijn geraakt door de hardheid bij het terugvorderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Asscher en Wiebes negeerden noodkreten Belastingdienst over doorgeschoten fraudejacht'

Alle gedupeerden hebben recht op compensatie, vindt SP-kamerlid Renske Leijten. Ouders die door het optreden van de Belastingdienst diep in de financiële problemen zijn gekomen, moeten nog ruimhartiger worden tegemoetgekomen. "Die mensen zijn zo wanstaltig behandeld dat ze een extra schadevergoeding horen te krijgen."

Gedupeerde

Chermaine Leysner is een van de gedupeerden. Om onduidelijke redenen vorderde de Belastingdienst jaren geleden haar kinderopvangtoeslag terug. "Je raakt in de schulden, mijn kinderen konden niet meer naar de opvang. Ik heb loonbeslagen gehad."

Ze probeert niet te veel verwachtingen te hebben. "Geen euro staat tegenover wat je hebt meegemaakt." Belangrijker dan geld is misschien nog wel om te horen dat ze niet als fraudeur wordt gezien.

En misschien komt er met het advies van de commissie-Donner eindelijk een einde aan haar lange gevecht voor haar gelijk. Ze hoopt het van harte. "Ik wil het achter me laten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geheime zwarte lijst Belastingdienst over 'verdachte' burgers

Niet voorbij

Toch is ook met het eindrapport van Donner de toeslagenaffaire nog lang niet voorbij, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Het gaat nog heel veel tijd kosten om van geval tot geval te bekijken op hoeveel compensatie iemand recht heeft. En ongetwijfeld zullen zich nog mensen melden die vinden dat ze onterecht buiten de boot vallen."

Een speciale crisisorganisatie van de Belastingdienst gaat de toeslagenaffaire afhandelen, zo maakte staatssecretaris Van Huffelen onlangs al bekend. Het duurt waarschijnlijk nog zeker een jaar voordat de klus is geklaard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Autoriteit Persoonsgegevens start onderzoek naar 'zorgwekkende' zwarte lijst Belastingdienst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore