Uit voorzorg

Gevaar vogelgriep nog niet geweken, ophokplicht pluimvee verlengd

25 maart 2020 15:34 Aangepast: 25 maart 2020 17:09

Pluimveehouders moeten hun kippen langer binnenhouden. Het ministerie van Landbouw heeft op advies van deskundigen de ophokplicht verlengd. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, om te voorkomen dat in Nederland een uitbraak van vogelgriep komt.

Minister Carola Schouten van Landbouw schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder deze maand oordeelden deskundigen dat de ophokplicht kon worden opgeheven. Het gevaar voor een besmetting van een Nederlands bedrijf door wilde vogels leek geweken. 

Besmettingen

Maar nog voordat het oordeel van de deskundigen aan de Tweede Kamer kon worden gecommuniceerd, waren er plotseling toch twee nieuwe besmettingen in Duitsland. Reden waarom nu is besloten toch nog even te wachten met de beëindiging van de ophokplicht.

Begin februari vroeg de pluimveesector zelf om een verplichting om kippen en ander pluimvee binnen te houden. Met name in Polen was sprake van uitbraken van vogelgriep, veroorzaakt door wilde vogels. Toen er ook besmettingen in Duitsland bij kwamen nam de angst onder pluimveehouders toe.

Oosten

Aanvankelijk was er alleen sprake van vogelgriep in het uiterste oosten van Duitsland. Maar toen ook een bedrijf dichter bij Nederland besmet raakte, waren ook de deskundigen die het ministerie van landbouw adviseren ervan overtuigd dat een ophokplicht nodig was om vogelgriep in Nederland te voorkomen.

Tot nu toe heeft die preventieve maatregel goed gewerkt, want in Nederland is er geen besmetting geconstateerd. Vanwege de nieuwe besmettingen in Duitsland blijft de maatregel nog vier weken van kracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Pluimveehouders blij met ophokplicht: 'Geeft een veilig gevoel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore