Ga naar de inhoud
Voorbereiding op terugkeer

Minister Ollongren voor het eerst na ziekte weer op haar ministerie

Demissionair minister Kajsa Ollongren: ''Jongvolwassenen die hun ouder verliezen moeten zich kunnen richten op het verwerken van dat verlies''.. Beeld © ANP

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is vandaag voor het eerst sinds haar ziekte weer op haar ministerie. Zij is zich na een ziekteverlof van bijna een half jaar aan het voorbereiden op haar terugkeer. Tot nu toe deed ze dat thuis, maar deze week laat zij zich ook door ambtenaren bijpraten over de stand van zaken van haar dossiers.

Een datum voor haar terugkeer als minister is er nog niet. Ollongren (52)  heeft vorig jaar een operatie aan haar bijholtes ondergaan. Na korte tijd keerde ze terug op het ministerie. Ze kreeg echter te maken met complicaties en moest zich, in het belang van haar herstel, vanaf 1 november ziek melden.

Vervangen

Ollongren wordt vervangen door de tijdelijk tot minister gepromoveerde staatssecretarissen Raymond Knops en Stientje van Veldhoven en minister Ank Bijleveld. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vervangt haar als vicepremier.

Deze vervangingsregeling blijft bestaan tot het moment waarop Ollongren echt terug is. Begin dit jaar werd bekend dat Ollongren uiterlijk eind deze maand weer aan de slag zou gaan. Dat is nog steeds het streven.

Stoelendans
Lees ook
Stoelendans door zieke Ollongren: 'Ongewone verschuivingen kabinet'

Dubbel gevoel

Toen de minister in november afhaakte en werd vervangen, schreef ze in een mail aan de leden van haar partij D66, dat ze er een dubbel gevoel bij had. ''Aan de ene kant vind ik het moeilijk dat ik mijn eigen werk niet kan doen, maar tegelijkertijd is het fijn dat collega's mijn portefeuilles willen waarnemen. Ik ben ze daar dankbaar voor en ik weet zeker dat ze het uitstekend zullen doen'', schreef ze.

Ze gaf verder aan dat de complicaties goed behandelbaar waren, maar dat het wel tijd zou kosten voordat ze weer volledig hersteld zou zijn. ''Dat vraagt me ook om te werken aan het versterken van een deugd die ik niet zo goed beheers: geduld'', aldus de mail.

Minister
Lees ook
Minister Kajsa Ollongren langer in ziekenboeg, uiterlijk eind maart terug