'Leren van fouten'

Verbod op zwijgcontracten in de zorg: 'Steuntje in de rug voor slachtoffers'

11 maart 2020 05:15
Minister Hugo de Jonge. Beeld © ANP Foto

Er komt definitief een einde aan zwijgcontracten in de zorg. Als zo'n contract toch nog wordt gesloten, wordt de inhoud daarvan automatisch ongeldig verklaard. Dat staat in een wetsvoorstel dat vandaag openbaar wordt. "Als je iets heftigs hebt meegemaakt, moet je daar juist over kunnen praten."

Een zwijgcontract is een afspraak tussen een zorgaanbieder of een organisatie met een cliënt, die de cliënt verbiedt bepaalde informatie over een incident openbaar te maken, of erover te spreken in de pers.

Minister De Jonge van Volksgezondheid vindt zulke zwijgcontracten maar niets. "Juist als je heftige dingen hebt meegemaakt, is het belangrijk om daarover in gesprek te kunnen gaan. Niets mag een cliënt in de weg staan om zijn of haar verhaal te doen", zegt hij daarover.

Overleden hockeyer

De afgelopen jaren kwamen verschillende gevallen naar buiten waarbij zwijgcontracten moesten worden getekend. Eén van de bekendste was dat van hockeyer Rogier Mooij. Hij overleed in 2014 na een reeks medische missers in het Tergooi-ziekenhuis in Hilversum.

Het ziekenhuis betaalde de moeder van Mooij een schadevergoeding, maar liet daarbij in een contract optekenen dat ze in ruil daarvoor geen klacht in zou dienen bij de medische tuchtraad. Ook mocht ze niet langer over de zaak praten met de media.

Ook in andere zorgsectoren, zoals de gehandicaptenzorg en jeugdzorg, kwamen zwijgcontracten aan het licht. Ook daar werd slachtoffers of nabestaanden verboden te praten over wat hen was overkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister wil zwijgcontracten verbieden na dood 21-jarig hockeytalent

Ongewenste afspraken

Naar aanleiding van de zaak rondom Rogier Mooij deed de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in 2016 en 2017 een jaar lang onderzoek naar zwijgcontracten. Er werden 55 meldingen bij de inspectie gedaan. Bij acht daarvan was daadwerkelijk sprake van 'ongewenste afspraken'.

Sinds die tijd zijn er bij de IGJ nog 11 meldingen binnengekomen, maar bij geen daarvan was volgens de inspectie daadwerkelijk sprake van een zwijgcontract. De IGJ zegt zwijgcontracten 'zeer onwenselijk' te vinden, maar kon er niet altijd iets tegen doen, omdat de contracten niet verboden zijn.

Leren van fouten

De Jonge vindt daarom dat het noodzakelijk is een einde te maken aan alle contracten tussen cliënten en zorgaanbieders waarin informatie niet openbaar mag worden gemaakt.

"Dit wettelijk verbod is een steuntje in de rug voor mensen die zich genoodzaakt zien zo’n zwijgcontract te ondertekenen", vindt hij. "Zodat zij weten dat alle afspraken die erop gericht zijn om datgene dat er is gebeurd niet te delen met de pers, met de inspectie of er geen aangifte van te doen, op voorhand nietig zijn."

Daarnaast denkt De Jonge dat ook zorgaanbieders uiteindelijk gediend zijn bij het verdwijnen van zwijgcontracten. "Doordat gezwegen wordt over fouten, kan hiervan ook niet worden geleerd. Daarmee komt de kwaliteit van zorg in het geding", zegt de minister. "Uiteindelijk is iedereen gebaat bij meer openheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Acht ongewenste zwijgcontracten na medische missers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore