Ga naar de inhoud
'Doorslaggevend bewijs'

Ministerie verzuimde document in zaak oud-piloot Poch met Kamer te delen

Julio Poch na aankomst in Nederland in 2017. Beeld © ANP

Nederland en Argentinië hebben in 2009 uitvoerig met elkaar gesproken over de manier waarop Nederland kon helpen om de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch in Argentinië te vervolgen. Dat staat in een intern vertrouwelijk document over de kwestie uit september 2009. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het document niet gedeeld met de Tweede Kamer.

Het document is in handen van het tv-programma Nieuwsuur, dat het online heeft gezet. De informatie in het document is belangrijk, omdat Poch de Nederlandse overheid heeft aangeklaagd. Hij werd na jaren gevangenschap in Argentinië vrijgesproken van oorlogsmisdaden.

Poch eist een schadevergoeding. Hij zegt dat Nederland onrechtmatig heeft meegewerkt aan zijn arrestatie in Spanje, waar hij destijds als Transavia-piloot heen was gevlogen.

'Intern document'

Het ministerie zegt dat het een 'intern ambtelijk document' betreft, en dat zo'n stuk 'in de regel' niet met de Kamer wordt gedeeld. De nota is wel gedeeld met een commissie die onderzoek doet naar de zaak, zegt het ministerie. "Op de conclusies van de commissie-Machielse kunnen we niet vooruitlopen."

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar doofpot rond Julio Poch pas net écht van start

Vorige maand lichtte minister Grapperhaus (Justitie) de Kamer wel in over het bestaan van een eerder gespreksverslag, uit 2008, waaruit bleek dat Nederland Argentinië had gewezen op de mogelijkheid om Poch in een ander land te laten aanhouden.

Belangrijke nieuwe informatie

Argentinië wilde Poch vervolgen omdat het hem verdacht van betrokkenheid bij vluchten waarbij tegenstanders van het regime van dictator Videla uit vliegtuigen werden gegooid. Nederland zag zelf geen kans Poch uit te leveren, omdat hij ook de Nederlandse nationaliteit heeft.

Het nieuwe document bevat volgens de advocaat van Poch, Geert-Jan Knoops, veel en belangrijke nieuwe informatie die nog niet naar buiten is gekomen, ook niet in de getuigenverhoren. "Dit is het doorslaggevende bewijs dat de Staat direct betrokken was bij de constructie om Poch buiten Nederland aan te houden." Volgens Knoops blijkt nu ook duidelijk dat de Staat een politieke afweging heeft gemaakt, en geen zuivere juridische.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma pleit er al langer voor de 'onderste steen boven te krijgen' en voelt zich 'om de tuin geleid'. Hij zegt: "D66 vraagt hier al vier jaar om. De minister zou zijn ministerie ondersteboven houden om alle stukken boven water te krijgen. Ik snap niet dat dit dan zomaar kan opduiken. Ik wil dit stuk en alle andere stukken zo snel mogelijk naar de Kamer."

'Ik wil excuses van Nederland'

03:22
Julio Poch zat acht jaar onschuldig vast in een Argentijnse cel. Dat gebeurde mede door toedoen van de Nederlandse overheid, zegt hij.
'Pijnlijke'
Lees ook:
'Pijnlijke' onthulling: Nederland tipte Argentinië zelf over arrestatie Poch