Ga naar de inhoud
Kort geding

Rechtszaak Baudet tegen de VPRO: wie gaat er winnen?

Thierry Baudet (archieffoto) Beeld © Hollandse Hoogte

Vandaag staat Forum voor Democratie tegenover Buitenhof (VPRO) in de rechtszaal. Forum-leider Thierry Baudet spande een kort geding aan tegen het programma omdat hij vindt dat zijn woorden verkeerd zijn samengevat in de uitzending. Maar maakt Baudet kans?

In het programma Buitenhof sprak presentator Natalie Righton drie weken geleden met oud-FVD'er Henk Otten.

Ze verwees naar een uitspraak van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet in een Kamerdebat de week ervoor over de Europese meerjarenbegroting. 

Bekijk hier het fragment:

00:33
Het draait allemaal om dit gesprek in Buitenhof.

Boze tweet

Natalie Righton zei: 'Uw voormalig partijgenoot Thierry Baudet baarde nogal opzien door te zeggen dat hij denkt dat de EU een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen voor Afrikaanse migranten.'

Daarop reageerde Thierry Baudet vrijwel onmiddellijk via een tweet. Daarin noemde hij het 'schandelijke leugens die hij absoluut niet heeft gezegd'. Hij vond dat hem woorden in de mond werden gelegd. 

In de Kamerstukken van het debat is terug te lezen wat hij letterlijk zei: 'De Europese Unie is een staat in wording. Al dat geld gaat naar de wording van die staat. Dus naar het opzetten van veerdiensten om immigranten vanuit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken zodat er geen nationale staten meer zullen zijn'. 

Fel gereageerd

Daarop werd al tijdens het debat fel gereageerd door andere partijen. PvdA-leider Lodewijk Asscher vroeg zich af of 'Baudet zich ervan bewust was dat hij hiermee een extreem-rechtse of radicaal-rechtse theorie aan het verspreiden, aan het witwassen was' in de vergaderzaal.

CDA’er Pieter Omtzigt vroeg hem naar bewijs voor zijn 'veerdienststelling', waarop Baudet zei dat 'men dit gewoon van plan is' en dat 'het doel het verzwakken van de Europese, traditionele identiteiten' is. 

'Juiste parafrasering'

In een reactie op de tweet van Baudet liet de VPRO weten dat Natalie Righton 'een juiste parafrasering' gaf, daarmee doelend op de uitspraken van zowel Baudet in het debat, als van de Kamerleden die al tijdens het debat daarop hadden gereageerd.  Hierop besloot Forum voor Democratie de VPRO voor de rechter te dagen. De partij wil vooral benadrukken niet racistisch te zijn. 

Of Baudet kans op een rectificatie door de VPRO maakt, legden we voor aan een aantal juristen. 

Charlotte Meindersma - jurist gespecialiseerd in mediarecht. 

"Je mag parafraseren als journalist, als je daarbij de strekking van het citaat in het oog houdt. In dit geval kun je zeggen dat dit strekkende citaat klopte. In die zin is hem niet iets in de mond gelegd wat onjuist was."

"Baudet valt over het woord ‘ras’ wat hij niet heeft gebruikt. Maar het gesprek daarna ging niet niet specifiek over dat woord maar over de bedoeling van de uitspraak als geheel. In mijn optiek blaast Baudet het op. Hij is zich een beetje aan het aanstellen. Hij is een politicus en hij weet hoe het werkt, of zou dat in ieder geval moeten weten. Dus ik zie geen grond voor rectificatie."

Wouter Hins- hoogleraar Metajuridica in Leiden

"Ik geef Baudet weinig kans. Ten eerste omdat hij een politicus is en zich vrijwillig begeeft in de arena van het publieke debat. Hij moet daardoor meer over zijn kant kunnen laten gaan. Hier geldt: 'if you can’t stand the heat don’t enter the kitchen.' Daarnaast mogen journalisten, mits te goeder trouw uiteraard, parafraseren en zelfs provoceren om een samenvatting te geven."

"Als Baudet zegt dat zijn goede naam zo wordt aangetast dan heeft hij zelf genoeg kanalen, zoals Twitter en zijn website, om tegengas te geven. Dat doet hij ook. Dit kort geding zou je ook kunnen zien als een onderdeel van dat publiciteitsoffensief. En daarmee vervalt ook de noodzaak tot rectificatie. Want het publiek krijgt zijn kant van het verhaal toch wel te horen." 

Kijk hier de reportage in het half 8 nieuws terug

01:48
Bron: RTL Nieuws