Premier in Vlissingen

Rutte had twijfel over marinierskazerne 'eerder met Zeeland moeten delen'

05 maart 2020 22:20 Aangepast: 05 maart 2020 22:43
Premier Rutte na afloop in gesprek met belangstellenden. Beeld © RTL Nieuws / Fons Lambie

"We hadden Zeeland eerder moeten informeren dat er twijfels waren." Dat zei premier Mark Rutte vanavond in Vlissingen, waar hij vertelde waarom het kabinet heeft besloten de marinierskazerne niet naar de Zeeuwse stad te laten verhuizen

"We hadden vanaf uiterlijk eind mei 2019 moeten laten weten dat we de kwestie heroverwogen", zei Rutte. Hij gaf ook aan dat de excuses die staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) hiervoor heeft gemaakt, ook zijn excuses zijn.

Grote uitstroom mariniers

De premier wees erop dat, sinds acht jaar geleden de knoop was doorgehakt over de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen, veel is veranderd op het gebied van internationale veiligheid en de arbeidsmarkt. "Een grote uitstroom van mariniers zou een te groot risico zijn voor dit vitale deel van de krijgsmacht", zei Rutte in een verwijzing naar de gevreesde leegloop van het Korps Mariniers bij een verhuizing naar Zeeland.

Ruim 500 mensen waren op de VVD-bijeenkomst afgekomen om de uitleg van Rutte te horen. Binnen werd hij met applaus ontvangen. Buiten stond een muziekgroep die zingend om een tolvrije Westerscheldetunnel vroeg als compensatie voor de afgeblazen verhuizing van de kazerne.

Geen toezeggingen

Als andere suggesties voor compensatie noemden de bezoekers van de bijeenkomst onder meer een beter wegennet, een universiteit en een snelle treinverbinding van België naar Zeeland. Rutte beloofde alle suggesties te noteren en voegde eraan toe dat hij geen toezeggingen kon doen.

Hij zei dat eerst een speciale adviseur moet worden benoemd. Die gaat kijken welke compensatie Zeeland moet krijgen, omdat de kazerne nu naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn gaat in plaats van naar Vlissingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatssecretaris Visser diep door het stof voor stiekeme verhuizing marinierskazerne

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore