Akkoord op hoofdlijnen

Forum voor Democratie komt in provinciebestuur Brabant

05 maart 2020 21:01 Aangepast: 05 maart 2020 21:15
Demonstratie bij het Noord-Brabantse provinciehuis in Den Bosch voor snellere verduurzaming van de landbouw (archieffoto). Beeld © ANP

De partijen VVD, CDA en Lokaal Brabant zien geen belemmeringen om de provincie Noord-Brabant samen te gaan besturen met het Forum voor Democratie. De partijen hebben een aantal uitgangspunten vastgelegd voor een goede samenwerking.

De partijen willen 'een open en respectvolle samenleving waarin iedereen mee kan doen'. Ook zeggen ze actief onderdeel van Europa te willen uitmaken en een betrouwbare partner te willen zijn bij de uitvoering van het Klimaatakkoord, twee onderwerpen waar Forum voor Democratie landelijk kritisch over is.

Akkoord op hoofdlijnen

De partijen werken nu met een formateur aan een akkoord op hoofdlijnen. Ze verwachten dat de eerste helft van april te kunnen presenteren, zegt de provincie. Noord-Brabant is de tweede provincie waar Forum in Gedeputeerde Staten komt. In Limburg zit de partij al in het provinciebestuur. FvD won tijdens de provinciale statenverkiezingen in maart vorig jaar fors.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Felle kritiek op onderhandelingen met Forum voor Democratie in Brabant

Niet iedereen is enthousiast over de gesprekken die VVD en CDA met FVD voeren. Vorige maand twitterde GroenLinks-voorman Jesse Klaver dat VVD en CDA in Noord-Brabant extreemrechts in het zadel willen helpen. D66 reageerde eveneens kritisch en ook bij onder meer de lokale CDA-afdeling in Oisterwijk klonk kritiek.

'Eigen keus maken'

Het landelijke CDA stak nadrukkelijk geen stokje voor samenwerking in Brabant. "Een grote meerderheid ziet en erkent dat er een groot bestuurlijk probleem in Brabant ligt", zei fractievoorzitter Pieter Heerma vorige maand. CDA-ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Wopke Hoekstra (Financiën) zijn in Den Haag kritisch over Forum-voorman Thierry Baudet, maar houden zich op de vlakte waar het samenwerking in Brabant betreft.

"Ik vind echt dat men daar moet bekijken wat verstandig is, wat afgewogen is", zei Hoekstra eerder. De Jonge vindt het 'maar goed ook' dat lokale en regionale afdelingen 'hun eigen keuzes maken over hoe ze hun programma willen realiseren en met wie ze dat doen'.

De landelijk fractievoorzitter van Forum voor Democratie Thierry Baudet noemt het op Twitter "een mooie stap voor de partij! En een reuzenstap voor Nederland!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore