82 besmettingen

Coronadebat: 'Blijf alert, ga niet hamsteren, mondkapjes Gamma zijn zinloos'

05 maart 2020 17:24 Aangepast: 05 maart 2020 17:37
Bruno Bruins tijdens het coronadebat. Beeld © ANP

De GGD's gaan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen het coronavirus beter verdelen over de zorgverleners. Dat heeft minister Bruins bekendgemaakt tijdens het coronadebat. Verder riep hij op niet te gaan hamsteren en kwam hij met nieuwe cijfers: 82 patiënten zijn nu besmet.

Minister Bruno Bruins is verantwoordelijk voor de aanpak van het coronavirus, dat volgens hem nog in de 'indamfase' zit. Vandaag was er de hele dag een debat in de Tweede Kamer. Daar waren vooral veel vragen. Hier op een rij de belangrijkste vragen, én de antwoorden die minister Bruins gaf. 

Aantal besmettingen meer dan verdubbeld

Tijdens het debat maakte Bruins de nieuwe besmettingscijfers bekend: het aantal patiënten is gestegen naar 82. Van de nieuwe patiënten liggen er twee in het ziekenhuis, de andere 42 zitten thuis in isolatie. "Een dergelijke stevige stijging past in het beeld", zei Bruins over het nieuwe cijfer. De SP en PVV reageerden geschrokken. "Ik sta perplex", zei PVV'er Chris Jansen. SP-Kamerlid Maarten Hijink: "Ik denk dat mensen ervan schrikken."

In welke fase zitten we nu? 

De minister stelt dat we nog altijd in een fase van 'indammen' zitten: alles is erop gericht de corona-uitbraak in Nederland in te dammen. Maar de minister sluit niet uit dat het virus zich verder ontwikkelt. "We kiezen steeds de best passende maatregelen en die ontwikkelen zich in de loop van de tijd." Bruins benadrukt: "Maar we doen niet het land op slot, want dan stopt onze samenleving."

'Er zijn nu 82 coronapatiënten in Nederland

Tijdens het coronadebat maakte minister Bruins het nieuwe aantal besmettingen bekend.

Kunnen huisartsen, ziekenhuizen en GGD's het nog aan? 

Dit is een grote zorg bij veel partijen in de Tweede Kamer. Ziekenhuizen zijn voorbereid op grote groepen patiënten, verzekert Bruins. Per veiligheidsregio liggen de griepdraaihandboeken klaar. "En lang niet alle patiënten hoeven naar het ziekenhuis. Thuisisolatie is een belangrijk instrument."

Als het nodig is, kan in een regio een operatie van het ene naar het andere ziekenhuis worden verplaatst. De capaciteit van de GGD is niet oneindig, vervolgt de minister. Bruins stelt dat er 'een puist werk ligt' voor de GGD's. "Er zit een einde aan de testcapaciteiten." Bruins overweegt om verpleeghuizen in te zetten, als dat nodig is. "We moeten dan kijken per situatie kijken welke verpleeghuizen dat dan zouden zijn."

Wat kunnen mensen zelf doen?

"Ga niet hamsteren, maar ga gewoon de weekendboodschappen doen", adviseert Bruins. En: "Was goed je handen. Goede hygiëne is erg belangrijk."

Wat moet je doen als je terugkomt uit risicogebied? Dat is een vraag van veel Kamerleden. Bruins: "De belangrijkste actie voor mensen die uit zo'n risicogebied komen en lichte luchtwegklachten ontwikkelen, is: thuisblijven. Komt er koorts bij de klachten, meld je dan bij de huisarts." Iedereen testen op corona met luchtwegklachten is niet haalbaar. 

Mondkapjes: hoe zit dat nu? 

De GGD's gaan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen het coronavirus beter verdelen over zorgverleners in ons land. Ook krijgen ziekenhuizen niet langer automatisch voorrang, maar kunnen bijvoorbeeld ook huisartsen voorgaan als de nood bij hen hoger is. Het invorderen en distribueren van mondkapjes door de staat, zoals in Frankrijk is gebeurd, noemt Bruins een 'slechte maatregel.'

Over de run op mondkapjes door particulieren zegt Bruins: "De mondkapjes van de Gamma werken niet."

Een mondkapje tegen corona, dat gebruik je zo

Als je een mondkapje wilt gebruiken, wat werkt dan en hoe moet je ze omdoen? Verslaggever Britta Sanders licht toe.

Informatievoorziening: heel belangrijk

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) komt vrijdag met advertenties in de krant om het corona-telefoonnummer extra onder de aandacht te brengen. Volgens de minister is het informatienummer 0800-1351 een 'handige' toevoeging voor mensen met vragen over het virus.

Om de snelheid te waarborgen komt de informatie uit de advertenties ook op de website van het RIVM. De websites worden gebruikt om acuut nieuws zo snel mogelijk te delen. Het CDA pleitte voor extra updates vanuit de overheid op radio en televisie voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Bruins voelt hier weinig voor, omdat de dagelijkse nieuwsprogramma's dit al doen.

Wat moeten werkgevers doen?

"Werkgevers kunnen verregaande maatregelen nemen. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid en ik vind dat prima", zei Bruins hierover. "Er is naast een overheidsverantwoordelijkheid ook een werkgeversverantwoordelijkheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis: 46 nieuwe besmettingen, eerste coronadode in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore