Ga naar de inhoud
'Alle lijken uit de kast'

Staatssecretaris door stof over zwarte lijst Belastingdienst: 'Dit kan zo niet'

Staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) Beeld © ANP

Het is onbestaanbaar dat de Belastingdienst er een zwarte lijst op nahield. Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) gezegd in de Tweede Kamer. "En ik erger me er mateloos aan dat problemen bovenkomen door de pers." Pas na vragen van RTL Nieuws en Trouw kwam het bestaan van de zwarte lijst aan het licht.

"Dit kan zo niet", zegt Vijlbrief in een debat over de Belastingdienst. Kamerleden oordelen snoeihard over het bestaan van de zwarte lijst, die tot voor kort werd ontkend. Bijna 20 jaar lang werd een geheim registratiesysteem gebruikt, waarin burgers terechtkwamen bij wat de dienst noemt 'vermoedens' of 'signalen' van fraude.

'Nieuwe' blunders

Staatssecretaris Vijlbrief overweegt een externe toezichthouder aan te stellen die moet kijken of de Belastingdienst zich aan bijvoorbeeld de privacyregels houdt.

Nu is dat toezicht nog intern geregeld. 

De Tweede Kamer spreekt vandaag voor het eerst met beide bewindspersonen over de puinhoop bij de fiscus die hun voorganger Menno Snel eind vorig jaar de kop kostte.

Daarbij gaat het vooral over de 'nieuwe' blunders die de laatste tijd aan het licht zijn gekomen. Van de zwarte lijst tot te hoge aanslagen bij de vermogensbelasting. Maar ook over de toeslagenaffaire. 

180.000 namen

RTL Nieuws en Trouw onthulden afgelopen weekeinde het bestaan van die zwarte lijst met 180.000 namen erop. De staatssecretaris zegt dat hij pas vlak voor publicatie van de zwarte lijst hoorde. "Het is een kwalijke zaak hoe dit is gelopen", vindt de VVD.

Geheime
Lees ook:
Geheime zwarte lijst Belastingdienst over 'verdachte' burgers

Zwarte lijst Belastingdienst 

  • Zaterdag werd door Trouw en RTL Nieuws onthuld dat de Belastingdienst bijna twintig jaar lang gegevens registreerde over mogelijk verdachte burgers, zonder dat zij daarvan op de hoogte waren en zonder dat zij zich konden verweren. 
  • Vorige week donderdag werd het systeem uit de lucht gehaald, terwijl er intern al een jaar een vernietigend rapport lag over het systeem.
  • In het systeem stonden – na een opschoning vorig jaar – nog 180.000 mensen geregistreerd.
  • De Kamer is zeer kritisch over het fraudesysteem en wil nu het naadje van de kous weten.

Meer lijken in de kast

Als er nog meer lijken in de kast zitten bij de Belastingdienst wil de Kamer dat snel weten. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt geeft de nieuwe staatssecretarissen daarvoor een paar weken de tijd om alle problemen die nog niet bekend zijn boven tafel te krijgen. 

"Een allerlaatste waarschuwing. En anders hebben we als Kamer een probleem met wat er niet gemeld is."

Schaam me kapot

In het debat komt ook de toeslagenaffaire aan bod. De afgelopen jaren zette de Belastingdienst van honderden, mogelijk zelfs duizenden mensen ten onrechte de kinderopvangtoeslag stop. Veel van die mensen kregen bovendien te maken met hoge terugvorderingen waardoor zij in grote financiële problemen kwamen.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen zei in het debat 'zich kapot' te schamen. "Het is heel ernstig wat er met de ouders is gebeurd."

Medewerkers
Lees ook:
Medewerkers schamen zich voor falen van de Belastingdienst

Mis is

Volgens RTL Nieuws-verslaggever Roel Schreinemachers zijn de staatssecretarissen glashelder over wat er allemaal mis is binnen de Belastingdienst en dat het roer nu echt om moet.

"En dat moet snel gebeuren want de Tweede Kamer is het helemaal zat dat er elke keer opnieuw lijken uit de kast komen vallen. Aan de cultuur van verhullen en afdekken moet echt een eind komen. Gebeurt dat niet dan komen onze staatssecretarissen in de problemen, waarschuwt de Kamer."