Ga naar de inhoud
Linkse samenwerking

PvdA, SP en GroenLinks gaan samen strijden tegen belastingplannen kabinet

Lilian Marijnissen (SP), Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GL) (vlnr) Beeld © ANP

Ze gaan het weer proberen: GroenLinks, de PvdA en de SP slaan de handen ineen voor een linkse samenwerking. Ze eisen dat het kabinet een belastingverlaging voor bedrijven volgend jaar schrapt. Volgens de partijen kunnen die miljarden veel beter worden gebruikt voor onderwijs, zorg of betaalbare huizen.

Het kabinetsplan om grote bedrijven volgend jaar een nieuwe jaarlijkse korting van 2,4 miljard te geven op de winstbelasting moet van tafel vinden de drie linkse partijen. Vanavond hebben ze een hernieuwde linkse samenwerking aangekondigd met als doel om de belastingplannen van het kabinet bij te sturen.

Investeer in maatschappelijke problemen

De linkse partijen roepen het kabinet op om in de plaats daarvan te investeren in aanpak van de grote maatschappelijke problemen: een eerlijk klimaatbeleid, betaalbare huizen, kwetsbare natuur, het onderwijs en de zorg. Als dat niet gebeurt steunen PvdA, SP en GroenLinks het Belastingplan voor volgend jaar niet.

De regering begint binnenkort aan de onderhandelingen over de begroting en het belastingplan voor 2021. "De tijd dat de samenleving accepteert dat multinationals miljarden krijgen die de burger moet betalen, die ligt achter ons", zei Jesse Klaver. "Geen belastingverlaging voor grote bedrijven, maar keuzes die goed zijn voor alle Nederlanders", aldus PvdA-leider Lodewijk Asscher. 

Eerder trokken de drie partijen ook al ten strijde tegen de afschaffing van de dividendbelasting. 

Politiek verslaggever Frits Wester:

"Het is vooral de wens van PvdA-leider Asscher om samen één linkse politieke vuist te maken in de Eerste Kamer om zo zaken bij het kabinet gedaan te krijgen. Als dat al lukt zal links ook de beloofde steun moeten leveren en verantwoordelijkheid moeten nemen voor delen van het kabinetsbeleid."

Het is een jaar voor de verkiezingen. "Die linkse vuist ziet er voor nu heel eensgezind uit", vervolgt Wester. "Maar grote kans dat het in de campagne weer ieder voor zich wordt. Want vooral PvdA en GroenLinks denken beide kansen te zien om als grootste uit de bus te komen. Eigenlijk is het gewoon: 'We staan nu even zij-aan-zij, maar stem straks vooral op mij."