Band opbouwen

Advies aan kabinet: 'Pleegkind moet vier wettelijke ouders kunnen krijgen'

04 maart 2020 08:05 Aangepast: 04 maart 2020 08:26
Archieffoto. Beeld © ANP

Voor pleegkinderen zou het mogelijk moeten worden dat zij vier wettelijke ouders kunnen hebben. Dat staat in een advies aan het kabinet. Pleegouders reageren enthousiast. "Daarmee kunnen onze pleegkinderen een eeuwige band met ons opbouwen, maar hoeven ze geen afstand te doen van hun biologische ouders."

Nu is het zo in de wet geregeld dat kinderen maximaal twee juridische ouders mogen hebben. Dus als een kind geadopteerd wordt door pleegouders, vervalt de juridische band met de biologische ouders en wordt die vervangen door een juridische band met de adoptieouders.

Al jaren wordt gesproken over een nieuwe mogelijkheid: waarin kinderen vier wettelijke ouders mogen hebben. Ook wel: 'eenvoudige adoptie' genoemd. Daarvoor moet wel de wet worden aangepast. 

Groot tekort aan pleegouders: 'Als je ruimte in je hart hebt: doen!'

In totaal zetten momenteel 16.647 pleeggezinnen zich in voor de opvang van 21.685 pleegkinderen.

Het WODC, het onderzoekscentrum van het ministerie van Justitie, liet onderzoek doen naar de wenselijkheid hiervan. "Wat pleegouders en kinderen willen, wisselt per individu. In sommige gevallen zal de extra mogelijkheid om vier juridische ouders te kunnen hebben goed uit kunnen uitpakken", zegt onderzoeker Machteld Vonk van de Vrije Universiteit Amsterdam. 

Eeuwige band

De onderzoekers spraken met allerlei pleegouders en gezinnen. "Voor pleegkinderen die bijvoorbeeld een eeuwige band met hun pleegouders willen opbouwen maar niet helemaal afstand willen doen van hun biologische ouders, zou het een goede constructie zijn. Zij willen ook loyaal blijven richting hun biologische ouders. Of hun biologische broertjes, zusjes of een oma."

Pleegkinderen en de wet

  • Volgens de meest actuele cijfers van Pleegzorg Nederland zetten momenteel 16.647 pleeggezinnen zich in voor de opvang van 21.685 pleegkinderen.
  • De helft van de pleeggezinnen zijn familie of kennissen van het pleegkind.
  • Een pleegkind mag momenteel maximaal twee juridische ouders hebben volgens de wet.
  • De wet moet worden aangepast om dat te veranderen zodat het mogelijk is voor pleegkinderen om maximaal 4 ouders te hebben. 

Pleegouders Wilma en Michiel zouden blij zijn als de nieuwe wet er komt. "We hebben twee pleegkinderen van 20 en 22 jaar. Zij zijn al sinds hun tiende en elfde bij ons en voelen als onze echte kinderen." Maar volgens de wet ligt het juridisch ouderschap bij de biologische ouders van de twee. 

Loyaliteitsproblemen

Er is wel eens gesproken om Wilma en haar man Michiel tot juridische ouders om te dopen, vertelt Wilma. "Maar dan moesten de kinderen echt afstand doen van hun biologische ouders. Dat wilden ze dan ook weer niet. Hun vader voelt toch als hun vader. Die ouderlijke band met hun ouders definitief opgeven, vinden ze toch wel heel heftig."

Wilma snapt dat ook wel: "Omdat de biologische ouders ook nog in beeld zijn, zorgt dat voor loyaliteitsproblemen. We hebben ook een prima band met de biologische vader."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Minister: laat pleegkinderen tot hun 21ste bij pleeggezin wonen

Als pleegouders ook juridisch ouder kunnen worden, staan zij ook sterker, vertelt Wilma. Vooral ook als kinderen ouder zijn dan 18 jaar. "Bijvoorbeeld als er zaken geregeld moeten worden en een handtekening van ouders nodig is. Denk bijvoorbeeld aan medische zorg. Je bent dan echt met z'n vieren verantwoordelijk voor het kind. Vooral in gevallen waarbij het contact met de biologische ouders niet goed is, kan dat erg fijn zijn. De pleegouders staan dan stukken sterker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore