70 miljoen aan dwangsommen

Trage afhandeling asielverzoeken kost IND miljoen euro per week

03 maart 2020 12:55 Aangepast: 03 maart 2020 12:57
staatssecretaris Ankie Broekers-Knol Beeld © ANP

Er wordt wekelijks door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) een miljoen euro aan dwangsommen uitgekeerd, omdat asielverzoeken te traag worden afgehandeld. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze komt nu met meerdere maatregelen om de problemen bij de immigratiedienst aan te pakken. 

Vier keer zo hoog

Gisteren werd bekend dat de IND 70 miljoen aan schadevergoedingen moet betalen aan asielzoekers, omdat hun asielaanvraag te lang duurde. Het bedrag is vier keer zo hoog dan tot nu toe bekend was. Kamerleden reageren woedend op de chaos bij de immigratiedienst.

Dwangsommen bij asielaanvragen; hoe zit het?

  • Iedere vluchteling die Nederland asiel aanvraagt komt terecht bij de IND. Die beslist over de aanvraag.
  • De IND heeft 6 maanden de tijd om dat de te doen.
  • Doen ze er langer over dan kan een asielzoekers een dwangsom eisen voor elke dag vertraging.
  • Dat bedrag kan oplopen tot maximaal 15.000 euro.

De staatssecretaris komt met meerdere maatregelen om de chaos bij de IND aan te pakken. Zo komt er onder meer een tweede directeur bij de immigratiedienst IND. Ook moeten nieuwe asielaanvragen binnen termijn worden afgehandeld en wordt een speciale groep mensen aangesteld die orde op zaken moet stellen.

Na de grote asielstroom van 2015 zijn er bij de IND veel mensen ontslagen. Onder meer door het personeelstekort kampt de IND al jaren met problemen.

'Twijfels reizen'

Politiek verslaggever Floor Bremer ziet dat er in Den Haag steeds meer getwijfeld wordt aan het functioneren van Ankie Broekers-Knol. "Ze liet bij haar aantreden veel daadkracht zien, maar er komt tot nu toe weinig uit haar handen. In Den Haag rijst de vraag of ze haar taak wel aankan."

Over een maand komt de staatssecretaris terug met de nieuwe stand van zaken. 

Beelden van mensensmokkel aan Griekse grens

In het holst van de nacht ziet correspondent Olaf Koens hoe groepen vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek willen maken naar Griekenland.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol hield gisteren haar lippen nog stijf op elkaar. Vandaag kwam de brief aan de Tweede Kamer. "De realiteit is dat de verplichting momenteel oploopt met een miljoen euro per week", schrijft ze.

Ongeveer 8900 individuele zaken lopen vertraging op, schrijft de staatssecretaris. "Hierdoor is het onvermijdelijk dat de financiële gevolgen voor de IND veel hoger uitvallen dan eerder werd geraamd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'IND moet mogelijk 70 miljoen aan dwangsommen aan asielzoekers betalen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore