Ga naar de inhoud
Politiek

Verplichte aov gaat zzp'ers tot 150 euro per maand kosten

Belastingvoordeel voor zzp'ers wordt versneld afgebouwd. Beeld © ANP Foto

Een bruto premie tussen de 120 en 220 euro per maand, die een maximale maandelijkse uitkering van 1650 euro oplevert. Dat is in het kort het voorstel van de sociale partners voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers.

Vandaag presenteren de werkgevers- en werknemersorganisaties het voorstel aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66). De inhoud van het voorstel van de Stichting van de Arbeid (SvdA) zong al enige tijd rond.

De Stichting maakte deze uitwerking van de afspraken in het Pensioenakkoord op verzoek van het kabinet. De kans is dan ook groot dat de regering het voorstel overneemt.

Fiscaal aftrekbaar

Zelfstandigen moeten straks standaard verzekerd zijn voor langdurig inkomensverlies, bijvoorbeeld na ziekte of een ongeval. Zij betalen daar een premie voor die afhankelijk is van hun inkomen. 

Die premie valt tussen de 120 en 220 euro bruto per maand en is fiscaal aftrekbaar. Netto gaan de zzp'ers tussen de 85 en 150 euro per maand betalen, is de verwachting van de SvdA. 

Eigen risico

Het maximum inkomen dat wordt gedekt is 30.000 euro op jaarbasis. Word je arbeidsongeschikt, dan krijg je hiervan maximaal 70 procent uitbetaald. Dat komt neer op 1650 euro bruto per maand.

Als zzp'er kun je kiezen voor een eigen risico van een jaar (standaard), een halfjaar (dan betaal je een hogere premie) of twee jaar (dan betaal je juist minder). Je kunt er ook voor kiezen je (aanvullend) te verzekeren bij een private verzekeraar.

Het UWV moet de uitbetaling van de verzekering gaan regelen, vindt de Stichting. De Belastingdienst zou de premie moeten innen. Omdat er een wetswijziging voor nodig is, verwacht de SvdA dat het nog wel 'enkele jaren' duurt voordat de standaardverzekering start.

Onduidelijkheid
Lees ook:
Onduidelijkheid rondom aov-verplichting: 'Premies moeten omlaag'

Betaalbaar

Het voorstel lekte eind februari uit en kon direct op flinke kritiek rekenen vanuit de zelfstandigen. De premie is te hoog en de uitkering te laag, vinden zzp-organisaties.

Maarten Post van ZZP Nederland zei al eerder tegen RTL Z dat een betaalbare premie eerder in de buurt van 50 tot 100 euro per maand komt, dan bedragen van 100 tot 200 euro per maand.

Niet geluisterd

Roos Wouters van de Werkvereniging is niet blij met het voorstel. Dit is een belangenplatform voor modern werkenden, waaronder zzp' ers. Namens 22 zzp-organisaties gaf ze input aan de Stichting van de Arbeid.

"Er is totaal niet geluisterd naar onze inbreng", zegt Wouters. "Wij willen een verzekering voor alle werkenden, niet alleen voor zelfstandig ondernemers. Dit is gewoon zzp'ertje pesten."