Vanwege aardbevingen

Groningers hebben recht op smartengeld voor aantasting woongenot

21 februari 2020 16:39 Aangepast: 21 februari 2020 17:23
Gestut huis in het Groningse plaatsje Leermens (archieffoto) Beeld © ANP

Groningers die immateriële schade hebben geleden door aardbevingen als gevolg van gaswinning, hebben recht op maximaal 3.000 euro schadevergoeding. Zij kunnen vanaf 1 juli een aanvraag indienen voor smartengeld.

Dat heeft het kabinet vandaag bekendgemaakt.

De regering geeft hiermee gevolg aan een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een zaak die Groningers aanspanden tegen gaswinningsbedrijf NAM. De NAM weigerde hen immateriële schade te vergoeden.

Het gerechtshof bepaalde echter dat Groningers die twee keer fysieke schade leden aan hun woning ook recht hebben op minimaal 2.500 euro smartengeld wegens gemist woongenot.

Experts

Na de uitspraak zijn juridisch experts aan het werk gegaan. Zij adviseren nu maximaal 3.000 euro smartengeld uit te keren. Hiervoor hoeven de gedupeerden geen bewijzen te overleggen, zei vice-premier Hugo de Jonge vanmiddag in zijn persconferentie na de kabinetsvergadering.

''Zij moeten hun aanvraag motiveren en worden dan geloofd''.

Voor de zomer

Het onafhankelijke Instituut Mijnbouwschade Groningen (in oprichting) moet er voor gaan zorgen dat het smartengeld wordt uitgekeerd. Formeel moet dit instituut er zelf nog een besluit over nemen. Voor de zomer horen Groningers wat ze precies moeten doen om het geld te krijgen.

Aardbeving Groningen: 'De scheuren gaan in de mensen zitten'

Boer Ate Kuipers in het Groningse dorp Zeerijp werd maandag getroffen door de zwaarste aardbeving in het gebied: ‘Je gaat niet meer rustig slapen.’

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore