Politiek

Vaker volle bak op de publieke tribune: 'Extra mensen aangenomen'

21 februari 2020 17:19 Aangepast: 21 februari 2020 17:38
De publieke tribune bij een debat in de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting. Beeld © ANP

Het loopt de laatste maanden storm bij het bezoek aan de Tweede Kamer. Niet alleen tijdens aansprekende onderwerpen zoals de gaswinning in Groningen, de stikstofcrisis en de toeslagenaffaire, maar dankzij het rap toenemende scholenbezoek ook bij andere thema’s. En die drukte levert extra werk op.

De publieke tribune van de plenaire zaal van de Tweede Kamer telt 240 plaatsen. Daarvan zijn er 60 bestemd voor leerlingen van scholen. Vanwege het beperkte aantal plekken is er op drukke dagen een 'meeluisterzaal' beschikbaar, laat een woordvoerder van de Tweede Kamer weten.

Meekijken in de hal

Bij grote publieke belangstelling voor debatten kunnen bezoekers ook meeluisteren in de centrale hal van het parlement, de Statenpassage. Zo ook gisteren, bij het stevige debat over de verhuizing van de marinierskazerne, waarbij bussen vol bestuurders en bewoners uit Zeeland aanwezig waren.

De afgelopen jaren kwamen er jaarlijks ruim 200.000 bezoekers naar het parlement. Maar sinds afgelopen jaar zijn daar een flink aantal schoolreisjes bijgekomen. Scholen kunnen zich hiervoor inschrijven, en dat is populair.

Meer scholen te gast

Stichting ProDemos verzorgt de rondleidingen over het Binnenhof voor leerlingen van basisscholen (groep 7 en 8), het voortgezet onderwijs en het mbo. De organisatie ziet de aantallen rap stijgen. 

"Vorig jaar zijn er 110.000 leerlingen langs geweest voor een educatief programma, waarvan een bezoek aan de Tweede Kamer een vast onderdeel is", vertelt een woordvoerder aan RTL Z. ProDemos verhoogde vorige maand het maximaal aantal klassen per dag van 35 naar 40.

Die toename vergt extra personeel. Elke maand neemt de stichting vijf nieuwe begeleiders aan, grotendeels met een oproepcontract. Inmiddels staan er 139 mensen op de loonlijst, veelal studenten die het werk als bijbaan doen.

Subsidie stijgt

Het kabinet geeft hier ieder jaar weer wat meer subsidie voor. Vorig jaar was dit nog 1,4 miljoen euro, maar dat bedrag loopt de komende jaren stapsgewijs op naar 4,8 miljoen euro in 2023, blijkt uit de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In totaal trekt het kabinet hiervoor de komende jaren 18,5 miljoen euro uit.

Ook het jaarlijkse budget van ProDemos wordt groter. Vorig jaar ging het om 5,3 miljoen euro, maar dat bedrag stijgt in 2020 met 37 procent naar 7,3 miljoen euro. Over twee jaar bedraagt het zelfs 8,5 miljoen euro.

Van dat geld worden de rondleidingen naar Den Haag gegeven, alsmede andere educatieve bezoekjes aan rechtbanken en gemeentehuizen. Om voor alle scholen een bezoekje aan het parlement mogelijk te maken, kunnen zij sinds dit schooljaar nadien hun reiskosten declareren. Grote kans dus dat dat de publieke tribune ook de komende tijd weer goed gevuld is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore