Onder ede

Minister Koolmees vond verhoorde imam respectloos

21 februari 2020 13:55 Aangepast: 21 februari 2020 13:57
De imam tijdens zijn verhoor.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) vond dat imam Salam weinig respect toonde toen hij deze week onder ede werd verhoord door een parlementaire enquêtecommissie. Er loopt momenteel een onderzoek naar de imam om te kijken of hij zich schuldig heeft gemaakt aan meineed.

De Utrechtse imam werd deze week onder ede verhoord door een parlementaire enquêtecommissie in de Tweede Kamer. Het verhoor verliep zeer chaotisch: de imam weigerde staand de eed af te leggen en noemde de commissieleden meerdere malen onbeschoft.

Hij eindigde het urenlange verhoor met de woorden 'poppenkast' en 'schijnvertoning'.

Ongemak gekeken

Dat is ook minister Wouter Koolmees niet ontgaan. "Ik heb met enig ongemak gekeken", zegt hij als hem vandaag wordt gevraagd naar het verhoor. "Het kwam bij mij een beetje over als uitlokking, een soort spelletje met de commissie", zegt Koolmees.

De imam werd verhoord door een commissie die onderzoek doet naar ongewenste buitenlandse financiering van moskeeën. De minister kijkt al langere tijd naar mogelijkheden om deze geldstromen uit onvrije landen te verbieden. Maar het is juridisch erg ingewikkeld om daar vat op te krijgen, schreef de minister in een brief aan de Tweede Kamer. 

De Kamercommissie die de imam ondervroeg, twijfelt of Salam van de Utrechtse alFitrah-moskee onder ede wel de waarheid sprak. De commissie onderzoekt momenteel of er sprake is geweest van meineed: liegen onder ede. 

Als dat zo is, is dat een enorm pittig misdrijf, zei hoogleraar Henny Sackers eerder al tegen RTL Nieuws. "Als je meineed hebt gepleegd kun je een maximale gevangenisstraf van zes jaar krijgen en een geldboete van maximaal 20.000 euro. Afhankelijk van de ernst van de valse verklaringen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loog imam Salam onder ede? 'Meineed is enorm pittig misdrijf'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore