Minister Kaag

Honderden miljoenen van Nederland voor scholing vluchtelingen in eigen regio

19 februari 2020 19:42 Aangepast: 19 februari 2020 20:40
Kinderen kijken bij het bezoek van minister Sigrid Kaag naar binnen. Beeld © Roel Schreinemachers

Nederland trekt komende jaren honderden miljoenen uit om vluchtelingen in de eigen regio een betere toekomst te geven. Minister Kaag hoopt dat ze dan minder vaak de oversteek naar Europa zullen maken.

Het is het lot van veel vluchtelingen: ze kunnen niet terug naar huis, maar in het land waar ze verblijven hebben ze ook geen toekomst. Uit wanhoop maken ze dan vaak de oversteek naar Europa.

500 miljoen euro

Minister Kaag wil vluchtelingen in de regio waar ze vandaan komen meer kansen geven een nieuw leven op te bouwen. "Zodat ze daar kunnen werken, de kost kunnen verdienen en daar dan ook willen blijven."

Acht landen krijgen in vier jaar tijd in totaal 500 miljoen euro. Het gaat om Irak, Jordanië, Libanon, Egypte, Oeganda, Kenia, Soedan en Ethiopië. Het geld gaat naar onderwijsprogramma’s en praktijkopleiding van vluchtelingen. Soedan krijgt 40 miljoen van het totale budget.

Scholen

Op een school in de Soedanese hoofdstad Khartoum komt Kaag eerder vandaag Kaag kijken wat er met het geld gebeurt. De school huisvest zo’n zevenhonderd Eritrese en Ethiopische vluchtelingenkinderen. Vijftig van hen in de leeftijdscategorie van 16 tot 18 jaar zijn geselecteerd om mee te doen aan het programma.

De leerlingen krijgen extra vaardigheden bijgebracht, zoals Engels. De bedoeling is dat ze daarna kunnen doorstromen in het Soedanese onderwijssysteem en uiteindelijk een betere kans hebben op de arbeidsmarkt.

Miljoenen ontheemden

Lidya (16 jaar) heeft Eritrese ouders. Ze hoopt ooit dokter te worden, zodat ze andere mensen kan helpen. Maar haar grootste droom: naar Europa gaan. Sami (17 jaar) wil hetzelfde, studeren. "En naar Zweden gaan, of naar Europa." Om profvoetballer te worden, bij Real Madrid.

Abdel Rahman van Unicef begrijpt dat wel. "Ze denken dat het leven in Europa beter is." Hij is blij met elke euro uit Nederland, want zonder steun kunnen veel vluchtelingenkinderen helemaal geen onderwijs genieten.

Toch blijft het een druppel op de gloeiende plaat. Soedan alleen al telt ruim een miljoen vluchtelingen, en twee miljoen ontheemden uit Zuid-Soedan. Kaag laat zich er niet door ontmoedigen: "Vele druppels maken een volle emmer, en zonder druppels is de emmer leeg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Freek de Jonge overweegt vluchtelingen in huis te nemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore