Barbara Visser

Kamer voelt staatssecretaris aan tand over marinierskazerne, vertrouwensvraag dreigt

18 februari 2020 18:48 Aangepast: 18 februari 2020 18:52
Hangt de toekomst van staatssecretaris Barbara Visser aan een zijden draadje? Beeld © ANP

De Tweede Kamer buigt zich donderdagochtend over de geannuleerde verhuizing van de mariniers naar Zeeland. De Kamer wil verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser spreken omdat sommige partijen door de gebroken belofte aan Zeeland mogelijk het vertrouwen in haar zijn verloren.

De 'vertrouwensvraag' ligt volgens onder meer de SGP op tafel nu de marinierskazerne niet zoals beloofd naar Vlissingen, maar naar het Gelderse Nieuw Milligen verhuist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komst kazerne mariniers naar Vlissingen zo goed als zeker van de baan

Overheid vertrouwen

Kamerlid Chris Stoffer wijst erop dat maandenlang met alternatieve vestigingsplaatsen voor de nieuwe kazerne 'blijkt te zijn onderhandeld, zonder dat de Zeeuwen daarvan wisten'. "Dan heb je het echt over: kunnen we de overheid vertrouwen."

Zulke grote woorden gebruikt de SGP niet zomaar, zegt onder meer regeringspartij CDA. Daarom moet Visser (VVD) snel naar de Kamer komen, vinden ook andere partijen. Vrijwel de hele Kamer wilde dat zij nog voor het voorjaarsreces dat volgende week begint verantwoording komt afleggen.

Fons Lambie: 'Visser kan veel kritiek verwachten' 

Politiek verslaggever Fons Lambie noemt het afblazen van de verhuizing van de marinierskazerne 'een politiek hoofdpijndossier voor staatssecretaris Visser'. "Toen Visser half januari de ministerraad probeerde te overtuigen, brak een kift uit in het kabinet. Het besluit was niet goed voorbereid en Visser moet eerst een plan voor compensatie uitwerken. Toen het plan vervolgens uitlekte, kwam natuurlijk kritiek uit Zeeland", zegt Lambie.

"Visser hield lang vol dat er 'nog geen officieel besluit' was genomen. De Zeeuwen voelden zich voor de gek gehouden, ook omdat Defensie al langer zocht naar alternatieven. Ruzie met de regio, boze bestuurders en irritatie bij coalitiepartijen over hoe Visser dit heeft aangepakt. Visser kan dan ook veel kritiek verwachten uit de Tweede Kamer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Commissaris Zeeland over marinekazerne: kabinet heeft ons bedrogen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore