Nieuwe wet

Kindhuwelijk niet langer in Nederland erkend

18 februari 2020 20:39 Aangepast: 18 februari 2020 20:44
Saida was 15 toen ze hoorde dat ze moest gaan trouwen met een man van 32. Beeld © Privéfoto

Kindhuwelijken die in het buitenland zijn gesloten, worden niet langer erkend in Nederland. Dat staat in een nieuwe wet. Volgens de meest actuele schattingen worden jaarlijks zo'n 250 kindhuwelijken gesloten, vaak in het buitenland of in het diepste geheim.

Het is in ons land niet mogelijk om voor je achttiende te trouwen, maar dit kan nog wel in andere landen. Volgens de meest actuele cijfers van de Universiteit Maastricht en het Verwey-Jonker Instituut worden jaarlijks zo'n 250 kindhuwelijk gesloten, vaak in het geboorteland van de ouders.

Deze huwelijken zijn vaak tot stand gekomen doordat meisjes worden uitgehuwelijkt.

Niet meer mogelijk

Nu is het nog zo dat een minderjarige die rechtsgeldig getrouwd is in het buitenland – als beide partners meerderjarig zijn – in Nederland kan vragen om erkenning van dit huwelijk. Hoe vaak dat gebeurt, wordt niet geregistreerd. 

Maar de regering gaat dat verbieden: een kindhuwelijk kan straks niet langer meer erkend worden in ons land. Het kabinet vindt het kindhuwelijk een schending van de rechten van het kind. "Kinderen moeten kind kunnen zijn, en een huwelijk hoort daar niet bij", zegt minister Sander Dekker. "We accepteren het niet langer."

Kindhuwelijken 

  • Volgens de meest actuele cijfers worden in Nederland jaarlijks naar schatting 250 kindhuwelijken gesloten. 
  • In veel gevallen worden de kindhuwelijken buiten het zicht of in het buitenland gesloten, waarna de gehuwden terugkeren naar Nederland.
  • In de meeste gevallen gaat het om een meisje (onder de 18 jaar) met een volwassen man.
  • In onder meer de Somalische gemeenschap komt het fenomeen relatief vaak voor.
  • De meeste minderjarige huwelijkskandidaten zijn 16 of 17 jaar.
  • Nu is het nog zo dat als beide partners volwassen zijn, het huwelijk in Nederland wordt erkend. Dat gaat nu dus veranderen. 
  • Internationaal komen kindhuwelijken nog veel voor. De VN wil dit ook aanpakken en neemt hier initiatieven toe

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid/ Verwey Jonker Instituut

Saida moest trouwen

RTL Nieuws sprak eerder met Saida Boujdaine. Ze was 15 jaar toen ze hoorde dat ze onder dwang moest gaan trouwen met haar achterneef van 32 jaar in Marokko. "Ik vertikte het om naast hem in één bed te slapen", vertelde ze in een interview. 

Ze moest onder dwang van haar ouders trouwen in Marokko. Na vijf jaar kon Saida via een rechtszaak scheiden van haar man, in België. 

'Tranen gekost'

Volgens Saida dachten haar ouders dat het huwelijk goed voor haar was. "Maar het heeft me zo veel verdriet, tranen en energie gekost. Ik heb zo lang gevochten. Die posttraumatische stress moet ik voor de rest van mijn leven met me mee dragen." 

Ze geeft nu voorlichting over kindhuwelijken om te voorkomen dat andere kinderen hetzelfde overkomt als haar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saida werd als tiener uitgehuwelijkt: 'Mijn familie dacht dat ik huilde van geluk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore