Politiek

Staatssecretaris door het stof na teruggavenblunder fiscus: 'Dat had anders gemoeten'

14 februari 2020 12:09 Aangepast: 14 februari 2020 12:29
Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief Beeld © ANP

Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief geeft toe dat de Belastingdienst niet juist heeft gehandeld bij het stopzetten van voorlopige teruggaven en belooft beterschap. 124.000 mensen hoorden pas op het allerlaatste moment dat ze niet meer maandelijks geld zouden ontvangen van de Belastingdienst. En dat is geld waar vaak wel op wordt gerekend.

"Dat had anders gemoeten. Dat gaan we volgend jaar beter doen", belooft Vijlbrief. Uit berichtgeving van RTL Z bleek vanochtend dat dit jaar de voorlopige teruggave van veel meer mensen is stopgezet dan andere jaren.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Fiscus stopt zonder waarschuwing voorlopige teruggave van tienduizenden mensen

Te laat

Daardoor lopen mensen van de ene op de andere dag onverwacht maandelijks een fiks bedrag mis dat vaak ik de honderden euro's loopt. Daarover werden de gedupeerden pas in de laatste dagen van december geïnformeerd of zelfs pas half januari: het moment dat mensen eigenlijk hun geld op de rekening verwachtten.

"Het is te laat gekomen, dat bericht", aldus Vijlbrief. "Ze hebben wat veranderd aan de criteria, dat had dan eerder gemeld moeten worden."

Klachtenregen

Dat er opeens veel meer mensen hun maandelijkse voorlopige teruggave zijn kwijtgeraakt, valt samen met het hanteren van een nieuwe selectieregel bij de Belastingdienst. Die schrijft voor dat als mensen in 2018 inkomen hadden uit zowel werk als een vorm van uitkering, zij in 2020 geen voorlopige teruggave meer krijgen.

Inmiddels deden al honderden mensen hun beklag bij RTL Z over het opeens stopzetten van de maandelijkse teruggaven. De meesten laten weten zonder enige waarschuwing vooraf hun voorlopige teruggave te zijn kwijtgeraakt, terwijl er helemaal niets was veranderd aan hun situatie.

Ook komen er veel klachten binnen over de manier waarop mensen vervolgens worden geholpen door de fiscus.

Teruggave niet voortgezet

Als burger kun je een voorlopige teruggave aanvragen als je verwacht bij de belastingaangifte nog geld terug te krijgen, bijvoorbeeld omdat je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat kun je ook vooraf al maandelijks laten uitbetalen, via de voorlopige teruggave.

Normaal gesproken wordt dat gewoon automatisch voortgezet in het nieuwe jaar, als er niets verandert in je aftrekposten of inkomenssituatie. Maar die vlieger gaat dus niet op als je onder de selectieregel valt.

Niet eenzijdig stopzetten

SP en CDA willen weten waarom de nieuwe regels zijn ingevoerd en wie daardoor zijn gedupeerd. Ook vinden zij dat de Belastingdienst burgers de tijd zou moeten geven om aan te tonen dat ze wel degelijk nog recht hebben op de teruggave, voordat de Belastingdienst eenzijdig de boel stop zet.

Als de Belastingdienst onterecht de teruggave heeft stopgezet, kunnen burgers een nieuwe aanvraag doen. Als die is verwerkt krijg je weer maandelijks een voorlopige teruggave. Vijlbrief raadt iedereen aan die onterecht geen geld meer krijgt om dat te doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore