Handelsverdrag

CETA-debat: ChristenUnie wil 'waarborgen', geen recordbijdrage Baudet

12 februari 2020 22:49 Aangepast: 13 februari 2020 00:52
Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Het kabinet lijkt voorzichtig te kunnen rekenen op een meerderheid voor het CETA-verdrag in de Tweede Kamer. De ChristenUnie vroeg tijdens het debat weliswaar om 'waarborgen', maar zei er ook bij dat het wel ging om een 'inspanningsverplichting' van het kabinet. Daarmee lijkt een belangrijke angel uit het debat. De antwoorden van verantwoordelijk minister Sigrid Kaag volgen vandaag pas.

Thierry Baudet had aangekondigd vier uur spreektijd te zullen volmaken in het debat. Zijn inbreng begon met de geschiedenis en de totstandkoming van het CETA-verdrag, maar na anderhalf uur was de Forum voor Democratie-leider uitgepraat.

Forum is een uitgesproken tegenstander van het CETA-verdrag. 

'Waarborgen'

Of een meerderheid van de Tweede Kamer instemt met het verdrag, hangt af van de ChristenUnie. Kamerlid Joël Voordewind zei tijdens het debat dat het verdrag een 'stevig dilemma' vormt voor zijn fractie, maar deed wel een handreiking naar het kabinet.

De ChristenUnie wil een 'inspanningsverplichting' van het kabinet over onder meer het behouden van Europese standaarden, bijvoorbeeld op gebied van voedselveiligheid. Voordewind wil dat er gekeken wordt of in Canada extra controles kunnen worden uitgevoerd om te voorkomen dat hormoonvlees richting de EU komt.

Verder mag de overgang naar duurzame landbouw in Nederland niet ondergraven worden door CETA. Ook wil hij zekerheid dat het zogenoemde arbitragetribunaal waarmee investeerders tegen staten worden beschermd, de beleidsvrijheid van het kabinet niet beperkt.

Kritiek op Partij van de Arbeid

Verschillende partijen hadden kritiek op de Partij van de Arbeid. Kamerlid Lilianne Ploumen onderhandelde als minister van Buitenlandse Handel in het vorige kabinet over CETA en de PvdA toonde zich er destijds warm voorstander van. Nu is de PvdA tegen het verdrag.

VVD-Kamerlid Arne Weverling ontstak daarover tijdens het debat in woede richting Kirsten van den Hul, die vandaag namens de PvdA die draai in het debat mocht verdedigen. "Kan mevrouw Van den Hul zich nog wel in de spiegel aankijken?" vroeg hij zich af. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning in Den Haag: wordt Nederland het eerste land dat het Canada-verdrag verwerpt?

Onzeker

Na jarenlang onderhandelen is CETA in 2016 ondertekend. De afkorting staat voor Comprehensive Economic and Trade Agreement, het vrijhandelsverdrag tussen Canada en de EU.

Bijna het hele verdrag is voorlopig in werking getreden. Alleen het geschillenmechanisme waarmee conflicten tussen bedrijven en overheden kunnen worden opgelost, wordt nog niet toegepast. 

Morgen verder

Mede door de lange spreektijd die Baudet had aangevraagd, stemde een meerderheid van de Kamer er mee in dat minister Kaag van Buitenlandse Handel pas vandaag de vragen van de Kamer zal beantwoorden. Dan zal moeten blijken of de minister tegemoet kan komen aan de garanties waar de Christenunie om heeft gevraagd.

Naar verwachting zal de Tweede Kamer dinsdag over het verdrag stemmen. Als het wordt aangenomen, is daarmee pas de eerste horde genomen voor het kabinet. Ook in de Eerste Kamer is een meerderheid hoogst onzeker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen 4 uur: Baudet na anderhalf uur uitgepraat tijdens CETA-debat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore