Eindstand bekend

Ruim 500 asielkinderen moeten weg: 'We krijgen weer van die schrijnende gevallen'

12 februari 2020 19:13
Eind juni werd in Den Haag gedemonstreerd voor een 'eerlijk kinderpardon' Beeld © ANP

Bijna de helft van de 1100 asielkinderen die nog een laatste beroep heeft gedaan op het kinderpardon, mag niet in Nederland blijven. "Heel zuur, dat leidt weer tot schrijnende gevallen voor kinderen", zeggen kinderorganisaties en asieladvocaten.

Vanwege de afschaffing van het kinderpardon mochten asielkinderen nog een keer een aanvraag doen om in ons land te blijven. In totaal deden 1100 kinderen een beroep op de zogenaamde 'afsluitregeling'. De IND toetste het afgelopen jaar al deze zaken ruimhartiger dan daarvoor.

Voor 569 kinderen (en hun 502 familieleden) is dat goed nieuws, zij krijgen een verblijfsvergunning. Maar 531 asielkinderen moeten alsnog het land uit.

Schrijnende gevallen

"Het overgrote deel zal in hoger beroep gaan om alsnog een vergunning te krijgen", zegt Martin Vegter van kinderrechtenorganistie Defence for Children die veel gezinnen bijstaat. "Dat betekent dat het probleem rondom het kinderpardon nog lang niet is opgelost." De IND krijgt nog een flinke kluif aan al die zaken, vermoedt hij.

"Maar het ergste is dat er weer veel kinderen in onzekerheid zitten die ondertussen verder wortelen in ons land en steeds meer gewend raken aan onze normen en waarden."

Nemr, die samen met tv-maker Tim Hofman actie voerde voor een ruimer kinderpardon. Nemr, die samen met tv-maker Tim Hofman actie voerde voor een ruimer kinderpardon.

Niet aan de criteria

Ook kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vindt het pijnlijk. "Kinderen krijgen nu te horen: ik mag niet blijven, maar zij wel. We krijgen nu weer allerlei schrijnende zaken van gevallen die net buiten de boot vallen."

De kinderen die zijn afgewezen, voldeden volgens het ministerie niet aan de criteria van het verruimde kinderpardon. Ze hadden bijvoorbeeld nog geen asielaanvraag lopen, waren korter dan vijf jaar in Nederland, of hun aanvraag was niet voor hun achttiende levensjaar ingediend.

'Echt heel zuur'

Volgens Kalverboer waren de criteria veel te veel gericht op formele gronden. "Terwijl het belang van het kind voorop had moeten staan. Vanuit de ontwikkelingsperspectieven van een kind vind ik dat niet goed te begrijpen. Het overgrote deel van de groep had moeten blijven."

Asieladvocaat Wil Eijkelboom staat een handjevol cliënten bij die gebruik maakten van deze laatste regeling. "Ik heb één geval van een gezin dat geen vergunning heeft gekregen omdat ze net een paar weken te laat waren met de asielaanvraag. Vanwege zo'n reden ligt de toekomst van een kind op zijn kop. Echt heel zuur."

Nieuwe regels 

  • Het kinderpardon is een regeling uit 2013. 
  • Begin 2018 liep de spanning rondom het kinderpardon hoog op. Er dreigde zelfs een kabinetscrisis.
  • Aanleiding waren asielkinderen Howick en Lili. Zij mochten uiteindelijk na tien jaar definitief in Nederland blijven. 
  • Het kabinet besloot daarna het kinderpardon af te schaffen. Er zou nog een keer ruimhartig worden gekeken naar de kinderpardonverzoeken van asielkinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen. 
  • 569 kinderen hebben daardoor alsnog een verblijfsvergunning gekregen en mogen dus definitief blijven.
  • Ook hun 502 volwassen familieleden mogen blijven. 
  • Voor 531 was er slecht nieuws: hun aanvraag is afgewezen. Zij moeten ons land uit. 
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore