Debat wordt latertje

Baudet vraagt 4 uur spreektijd aan voor debat over CETA-verdrag

12 februari 2020 16:49 Aangepast: 12 februari 2020 18:20
Thierry Baudet draagt een gedicht voor in de Tweede Kamer.

Forum-leider Thierry Baudet heeft voor het debat over het CETA-handelsverdrag 240 minuten spreektijd aangevraagd. Volgens de woordvoerder van Baudet gaat hij de vier uur 'volledig inhoudelijk' vullen. De gemiddelde spreektijd van de andere partijen is tussen de 10 en 20 minuten.

De Tweede Kamer praat de hele dag en avond over het handelsverdrag CETA met Canada. Door CETA worden vrijwel alle importheffingen tussen Canada en de EU afgeschaft. Nederland kan wel eens het eerste Europese land zijn dat het verdrag verwerpt. Volgens minister Sigrid Kaag is dat 'onbestaanbaar'.

'Volledig inhoudelijk vullen'

Het debat zal lang en spannend worden want het is nog onduidelijk of Kamermeerderheid het verdrag steunt. Tegenstanders zijn kritisch, want zij vinden de regels voor milieu en dierenwelzijn niet streng genoeg.

Een van die tegenstanders is Forum voor Democratie. Thierry Baudet wil dus vier uur lang spreken tijdens het debat. "Hij gaat de 240 minuten volledig inhoudelijk vullen", aldus een woordvoerder van Baudet. "Hij doet dit omdat hij het debat heel belangrijk vindt", zegt hij.

Urenlang aan het woord

Het komt vaker voor dat Tweede Kamerleden uren aan het woord zijn. In 2017 was er een debat over afschaffing van de wet-Hillen, die mensen met een afgelost huis een belastingvoordeel gaf. 50PLUS-Kamerlid Martin van Rooijen sprak toen vier uur en PVV'er Mulder werd na twee uur door een morrende Kamer gestopt.

Ze spraken zo lang in de hoop het afschaffen van de wet hierdoor vertraging opliep. 

SP: 5 uur

De SP debatteerde in 2012 vijf uur tijdens een zorgdebat. Daarmee wilde de partij haar ongenoegen uiten over het verhogen van het eigen risico voor de zorg.

 Kamerlid Martin van Rooijen (L) van 50Plus en PVV-Kamerlid Edgar Mulder Kamerlid Martin van Rooijen (L) van 50Plus en PVV-Kamerlid Edgar Mulder

Spreektijd onbeperkt

Omdat het hier een wetsvoorstel betreft is de spreektijd in principe onbeperkt. Kamervoorzitter Arib laat via haar woordvoerder weten dat ze Baudet gewoon zijn gang laat gaan en benieuwd is hoe ver hij komt.

Ook heeft Arib het voornemen het debat helemaal af te ronden, hoe laat - of vroeg - het ook wordt.

Frits Wester over 'ellenlang spreken'

"Soms wordt er bewust ellenlang gesproken om bijvoorbeeld de ingangsdatum van een wetsvoorstel onmogelijk te maken. Dit wordt wel filibusteren genoemd. Een term die uit de Verenigde Staten is overgewaaid en afgeleid is van het Nederlandse woord vrijbuiter. De techniek is vooral bekend van het gebruik in de Amerikaanse Senaat. Om tijd te winnen worden soms complete telefoonboeken voorgelezen. Het individuele record filibusteren staat dan ook op naam van de Amerikaanse senator Strom Thurmond, die in 1957 bij het bediscussiëren van een burgerrechtenwet 24 uur en 18 minuten lang aan het woord bleef. Hoe lang Baudet vanavond of vannacht spreekt maakt in principe niet uit omdat er voor dit voorstel geen deadline van vandaag of morgen staat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning in Den Haag: wordt Nederland het eerste land dat het Canada-verdrag verwerpt?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore