Eindstand bekendgemaakt

Duidelijkheid voor 1100 asielkinderen: helft mag blijven, helft moet land uit

12 februari 2020 13:59 Aangepast: 12 februari 2020 17:07
Tim Hofman tijdens een petitie voor een kinderpardon, eind 2018

531 asielkinderen die hoopten in Nederland te mogen blijven nadat er opnieuw naar hun zaak werd gekeken, moeten alsnog het land uit. Dat blijkt uit cijfers die zojuist bekend zijn gemaakt. In totaal deden 1100 kinderen een beroep op de zogenaamde 'afsluitregeling' van het kinderpardon.

Vanwege afschaffing van het kinderpardon mochten asielkinderen nog een keer een aanvraag doen om in ons land te blijven. 1100 kinderen maakten daar gebruik van.

Voor 569 kinderen was er wel goed nieuws: zij krijgen een verblijfsvergunning en mogen voorgoed in Nederland blijven. Dat geldt ook voor hun 502 familieleden, zoals ouders of volwassen broers en zussen.

Kinderpardon afgeschaft

De regeringspartijen waren begin vorig jaar overeengekomen dat de kinderpardonregeling zou worden afgeschaft na de maatschappelijk onrust die was ontstaan nadat asielkinderen Howick en Lili eerst niet, maar toen wel mochten blijven. 

De afspraak was dat er nog wél één keer opnieuw naar de zaak van asielkinderen gekeken zou worden die langer dan vijf jaar in Nederland wonen en eigenlijk het land uit zouden moeten.

Stuk voor stuk beoordeeld

De IND heeft bijna een jaar lang naar de in totaal 1100 aanvragen gekeken en deze stuk voor stuk beoordeeld. Onder de aanvragen zat ook het Iraakse jongetje Nemr. Hij werd landelijk bekend door zijn strijd voor een ruimer kinderpardon.

Ook Vahé mag blijven

Voor 569 kinderen was er goed nieuws: zij krijgen een verblijfsvergunning en mogen voorgoed in Nederland blijven.

De reden dat de ruim 500 asielkinderen niet mogen blijven, is verschillend. Een deel van de groep had volgens het ministerie nog geen asielaanvraag lopen en valt daarom buiten de boot.

Gevaar voor de samenleving

Een andere groep was na hun asielaanvraag nog geen vijf jaar in Nederland – dat was een voorwaarde voor het kinderpardon. Ook zijn er asielvergunningen afgewezen omdat de aanvraag niet vijf jaar voor hun achttiende verjaardag was ingediend.

Verder bleek in sommige gevallen dat sprake was van identiteitsfraude. Een enkeling werd afgewezen omdat ze een gevaar voor de samenleving vormden. De komende tijd gaat de IND werken aan de bezwaren die zijn ingediend op de afwijzingen.

Einde kinderpardon

"Met de afronding van deze vergunningen komt een eind aan de kinderpardonregeling", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Alleen is er nu een groep van meer dan 500 kinderen die niet mogen blijven. Een deel van hen zal daartegen in beroep gaan. Daarbij zal ook de publiciteit niet geschuwd worden."

Nieuwe regels 

  • Begin 2018 liep de spanning rondom het kinderpardon hoog op. Er dreigde zelfs een kabinetscrisis.
  • Aanleiding waren asielkinderen Howick en Lili. Zij mochten uiteindelijk na tien jaar definitief in Nederland blijven. 
  • Het kabinet besloot daarna het kinderpardon af te schaffen. Er zou nog een keer ruimhartig worden gekeken naar de kinderpardonverzoeken van asielkinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen. 
  • 569 kinderen hebben daardoor alsnog een verblijfsvergunning gekregen en mogen dus definitief blijven.
  • Ook hun 502 volwassen familieleden mogen blijven. 
  • Voor 531 was er slecht nieuws: hun aanvraag is afgewezen. Zij moeten ons land uit. 
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IND gaat 1070 aanvragen kinderpardon beoordelen, eerste gezinnen mogen blijven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore